Jan Skopeček se dožil velmi požehnaného věku 94 let. Zanechal po sobě mnoho rolí a tvář, která se stala symbolem české kultury. Zejména v rolích dědečků, sousedů a mnohdy i „hudrajících“ staříků a důchodců. Úplně jinak ale vypadal jako mladík.

Krátký exkurz do jeho života

Jan Skopeček, narozený v Litoměřicích v září roku 1925, nebyl jen herec a dramatik, ale také odvážný člověk s bohatým příběhem.

Jeho život je velmi úzce spojen s Divadlem Pod Palmovkou, jehož byl zakládajícím členem již v roce 1949.

Ve filmu se Jan Skopeček objevil poprvé v roce 1952 v dramatu Únos, a i když většinu své filmové kariéry ztvárňoval menší role, v srdcích diváků zůstane navždy zapsán jako nezapomenutelný otec z legendárního seriálu Tři chlapi v chalupě. To byla nesporně jeho nejslavnější role.

Jeho herecký talent se projevoval rovněž v klasických českých filmech, jako byly Dobrý voják Švejk, Kdo chce zabít Jessii?, Klabzubova jedenáctka nebo Marečku, podejte mi pero!

Komediální role završil Kameňák

Skopečkova nezapomenutelná postava dědy Nováka v komediální trilogii Kameňák je příkladem toho, jak dokázal zaujmout i ve věku, kdy mnozí již dávno nechávají aktivní kariéru za sebou.

Ostatně ve všech rolích dědů Jan Skopeček prokazoval humor, hloubku a lidskost. A to dokazoval i na divadle. Jeho divadelní dráha je neméně působivá jako ta filmová.

Právě jako jeden ze zakládajících členů Divadla Pod Palmovkou se stal neodmyslitelnou součástí historie tohoto libeňského divadla.

V divadle strávil neuvěřitelných více než 60 let.

Skopečkovy herecké výkony byly oceněny nejen publikem, ale i státem. V roce 2017 obdržel od prezidenta republiky medaili Za zásluhy.

Temné stránky života

V osobním životě čelil Jan Skopeček velmi temným obdobím. Během druhé světové války byl vězněn v koncentračním táboře, kde mu téměř polomrtvému pomohl kolega Oldřich Nový.

Lásku a oporu skvělý herec našel po boku Věry Tichánkové. S ní sdílel nejen domov, ale i lásku k divadlu a filmu. Tu si nejlépe pamatujeme jako Černou kroniku v populárním filmu Ať žijí duchové.

Ostatně k tomuto filmu se váže i jedna málo známá informace – Skopeček si měl původně zahrát rytíře Brtníka z Brtníku, kterého hrál Jiří Sovák. Protože se ale nelichotivě vyjádřil o tehdejším režimu, nebylo mu to umožněno. Jako trest…

Podívejte se na rozhovor s ním:

Zdroj: Youtube

Rodinný život postihla obrovská tragédie. Osud mu vzal milovanou vnučku.

Smrtí vnučky, která podlehla nádoru mozku v pouhých 37 letech, prošel Jan Skopeček jednou z nejbolestivějších zkušeností, jaké může život přinést. „Bylo to velmi rychlé. Přišlo se na to pozdě, a tak nemoc postupovala ráz na ráz. Dva dny po posledním návratu domů z Prahy zemřela. Je pochována v Lyonu, tam se za ní asi už těžko vypravíme,“ vzpomínal na svou vnučku, která žila s rodiči ve Francii.

Dnes na Jana Skopečka vzpomínáme nejen jako na milovaného herce, ale také jako na muže s neobyčejným příběhem. A v mládí byl velký krasavec. Podívejte se, poznali byste ho?

Zdroje: www.irozhlas.cz, www.blesk.cz, www.csfd.cz