V pokročilém věku zemřel milovaný herec s nejikoničtějším hlasem. Na jeho role národ nikdy nezapomene

Fotografie: Michal Louč / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Po 4 letech v umělém spánku odešel na věčnost oblíbený český herec a zpěvák. Osudnou se mu stala operace srdeční chlopně, při níž došlo ke komplikacím.

Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer, veřejnosti znám především díky roli artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto nebo jako Kohn z komediální série Kameňák. Stejně tak byl nepřehlédnutelný, nebo spíše nepřeslechnutelný díky svému charismatickému hlasu, který předvedl i jako zpěvák v hitu Sbohem, lásko, já jedu dál. Od roku 2020 byl v umělém spánku, z něhož se už neprobudil.

Osudnou se mu stala operace srdeční chlopně

Josef Laufer byl aktivním sportovcem, přestože si rád vychutnával několik doutníků denně, žádné vážné zdravotní problémy ho netrápily. Užíval si života plnými doušky. Až v roce 2016 se podrobil operaci kolene, trápila ho záda a také kyčel. Nic, co by však ohrožovalo jeho život. Nicméně na zdravotní stav Josefa Laufera měl obrovský podíl stres, který prožíval z důvodu dlouhodobého onemocnění své manželky Ireny Greifové.

Ta byla na dlouhou dobu hospitalizována v nemocnici kvůli toxickému šoku. Následně byla umístěna do LDN. Zemřela v prosinci roku 2022 ve věku 83 let, to už byl ale Josef Laufer 2 roky v umělém spánku, jenž byl následkem operace chlopně, při které mu selhalo srdce, jak uvádí server Novinky. O smrti své ženy se tak nikdy nedozvěděl.

Zemřel milovaný herec z kultovního filmu, který udal směr moderní kinematografie

Přešlap z minulého režimu

Josef Laufer se narodil ve francouzské Bretani lékaři židovského původu a matce, jež byla rodilou Španělkou. Jeho celé jméno tak znělo Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer. Vyrostl v Anglii, v roce 1947 se jeho rodina vrátila do Československa. Josef Laufer se vyučil a pracoval ve výzkumném ústavu. Po vojně však jeho kroky směřovaly do divadla, konkrétně do Divadla ABC, kde působil jako tlumočník španělštiny, jak píše web Blesk.

Na DAMU vystudoval herectví a založil vlastní divadelní soubor RADAR. Následně vystupoval v muzikálech, televizi, dokonce vyučoval pantomimu. Nejvíce se však veřejnosti představil jako zpěvák, který se proslavil hitem Sbohem, lásko, já jedu dál z roku 1983. Ovšem jeho kariéru ohrozila píseň Dopis Svobodné Evropě, kterou nejen nazpíval, ale rovněž k ní napsal i text.

Vzhledem k tomu, že píseň oslavovala činy tajného agenta StB Pavla Minaříka, který měl údajně připravovat proti rádiu Svobodná Evropa pumový útok, zapsal se Josef Laufer jako spolupracovník StB. On toto tvrzení vždy popíral, píseň měla být pouze hec. Tento akt však jeho působení zbrzdil pouze na krátkou chvíli těsně po roce 1989.

V umělecké činnosti pokračoval i nadále, než přišel rok 2020. Josef Laufer bohužel není jediným, o jehož smrti jsme na SvětěKreativity informovali. Nedávno jsme psali o smrti oblíbeného českého zpěváka Miroslava Dudáčka, s nímž se život skutečně nemazlil.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*