Dům oběšených panenek: jedno z nejděsivějších míst u nás. Přitahuje milovníku hororu

Přidat na Seznam.cz

Na Pardubicku, nedaleko Hlinska, v obci Rváčov se nachází jedno z nejděsivějších míst v České republice. Tento dům lidi děsí a odpuzuje, milovníky hororů a záhad naopak přitahuje.

Dům oběšených panenek je název, který toto místo dost vystihuje. Na adrese Rváčov 14 najdete dům obesetý panenkami, většinou uvázaných za krky. Tyto panenky najdete nejen na zdích tohoto podivného domu, ale i na stromech v zahradě.

Přijde vám to jako špatný vtip? Kdo a proč by shromažďoval přes tisíc, za krky pověšených, panenek pohupujících se ve větru?

Proč?

V Mexiku se nachází také Ostrov panenek. Byl zařazen mezi sedm nejděsivějších míst světa. Inspiroval se jím i autor Domu oběšených panenek, nebo je to vyznavač voodoo, nebo za tím stojí něco úplně jiného?

Autor tohoto díla je pan Lubomír Votava, který z panenek čerpá pozitivní energii. „Panenky jsou médium, z kterého na mě přechází energie. Když zapálím svíčku a dívám se do očí některé z nich, vidím v jejích očích dítě, které si s ním před sto lety hrálo. Panenky mají souvislost s mým dětstvím, protože prateta za války posílala mojí mámě do Čech panenky. A já je později vyslídil na půdě a oblíbil si je,“ říká o svém díle pan Lubomír. „Panenky sbírám od lidí, po půdách, vyhozené do kontejnerů a dokonce se mi stává, že se ráno probudím a na mostě před domem sedí několik panenek, které mi nosí lidé ze širokého okolí.“

Pan Votava panenky nijak nečistí, ani prach z nich neutírá. Prý, aby neztratily svoje kouzlo. Jsou tak vystaveny větru, dešti, sluníčku i mrazu. Když už je panenka díky vlivům počasí ve špatném stavu, odnese ji na půdu domu. V panenkách je prý totiž zaklet život dítěte, které si s ní hrálo, a tak ji musí dopřát klid.

Co na to okolí?

Jedna skupina lidí je ráda, že má ,,Mexický Ostrov panenek“ přímo ve své obci. Druzí proti Domu panenek aktivně bojují, mluví o recesi a hlavně o ostudě vesnice.

„Několik lidí mi řeklo, že je to natolik odpudivé, až je to přitahuje,“ říká vášnivý sběratel.

Z pohledu psychologů

Z pohledu psychologů je možné, že sběratel takto bojuje se svojí temnou tváří a potlačuje tak svoji agresi. Dokonce tato aktivita může sloužit jako odraz jakési fantazijní agrese a tím pádem se nemůže vyloučit další ,,nežádoucí čin.“ Sám Lubomír udává, že další důvod, proč panenky sbírá je přilákat lidi.

Navštívili byste takové místo, anebo raději ne? Máte už na sběratele svůj názor?

Zdroj: Deník, Jednou stopou Českem