Co si představit pod diagnózou roztroušená skleróza? Jedná se o autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu. To znamená, že imunitní systém napadá ochranný obal nervových vláken v míše a mozku a negativně ovlivňuje jejich schopnost spolu vzájemně komunikovat. 

Dostupná lékařská péče sice zatím neumí nemoc vyléčit, ale dokáže zpomalit její rozvoj a umožňuje pacientům lépe zvládat řadu nepříjemných projevů. Zásadní ale je nepodceňovat příznaky tohoto vážného onemocnění. Víte, které to jsou?

Příznaky roztroušené sklerózy

V první řadě je třeba uvést, že příznaky mohou být u každého člověka jiné. Záleží totiž na typu a stupni postižení, která mohou být lehká, těžká, pomalu nebo rychle probíhající.

Takto se roztroušená skleróza může projevovat na samém počátku rozvoje příznaků:

Pohybové obtíže

Často dochází k oslabení svalů, nejčastěji na dolních končetinách. Problémy mohou vykazovat i ruce. Lidé s roztroušenou sklerózou mají potíže s chůzí, často zakopávají.

Pohyb negativně ovlivňují i závratě, kdy se chůze mění ve vrávorání.

Někdy může pohybové obtíže způsobovat i zvýšené napětí svalů. Svaly v takovém případě bývají nezvykle ztuhlé a bolí.

Brnění, necitlivost, bolesti

Porucha nervových vzruchů vede rovněž k pocitům mravenčení a brnění, kterými nejvíc trpí dolní a horní končetiny, ale výjimkou není postižení jakékoli další části těla. Na rozdíl od brnění vyvolaného například přeležením ruky, tyto potíže vznikají spontánně, nebo při dotyku v daném místě.

Postižení RS trpí bolestmi hlavy a také svalů a kloubů.

Většině nemocných způsobuje potíže i snížená citlivost. To znamená, že mohou například snadno opařit, protože je poškozené nervové vzruchy včas nevarují před nebezpečím.

Potíže s močením, zažíváním i sexem

V důsledku ochabujících svalů může dojít k častějšímu nutkání chození na malou či k úniku moči. Tento problém trápí většinu pacientů.

Nemocným se nevyhýbají ani zažívací potíže. Zácpu mohou střídat průjmy. Celkově se zhoršuje vyprazdňování.

Roztroušená skleróza zasáhne i do intimního prožívání partnerského života. Jelikož ženy mohou trpět necitlivostí pochvy, a tím i nedostatečným zvlhčením, pohlavní styk se pro ně v takovém případě stává nepříjemným až obtížným. Muži trpí poruchami erekce.

Potíže se zrakem

K nejčastějším příznakům roztroušené sklerózy patří zánět zrakového nervu. Projevuje se bolestí za okem a při jeho pohybu a zamlžením zraku. Výjimkou není ani dvojité vidění, které je opět důsledkem špatné koordinace svalů, v tomto případě okohybných.

Neobvyklá únava, potíže s psychikou

Pokud jde o únavu, ta se rozhodně nedá srovnat s běžnou, kterou zažíváme po náročném pracovním dni. Nemocní musí velmi pečlivě plánovat každodenní úkoly a často odpočívat.

Jelikož je roztroušená skleróza nepředvídatelná, není divu, že pacienty trápí úzkosti vycházející z neznámé budoucnosti. K nim se přidává i deprese a časté střídání nálad.
U mnoha pacientů byly rovněž zaznamenány poruchy soustředění a myšlení.

Zdroje: www.womenshealthmag.com, www.mojemedicina.cz, www.erestymcr.cz