Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot

Přidat na Seznam.cz

Podle deníku El País se Španělsko chystá vyslat na Ukrajinu omezené množství kriticky potřebných raket Patriot, o čemž informovalo 26. dubna s odvoláním na neznámé vládní zdroje. Země však odmítla myšlenku vyslání protiletadlových odpalovacích zařízení systému. Informuje o tom také deník The Kyiv Independent.

Toto rozhodnutí odráží nejnovější reakci západních zemí na výzvy Kyjeva k posílení protivzdušné obrany v souvislosti s narůstajícími ruskými raketovými a dronovými útoky na města po celé Ukrajině.

Ačkoli přesný počet raket Patriot, které Španělsko vyšle, zůstává nezveřejněn, deník El País poznamenal, že vzhledem k celkové rezervě země, která čítá přibližně 50 těchto raket, půjde o skromný počet.

Poskytnutí malého množství raket následuje po odmítnutí ministerstva obrany převést baterii umístěnou od roku 2013 na turecko-syrské hranici na Ukrajinu.

Přidělení bude mimořádně omezené vzhledem k tomu, že španělská válečná rezerva činí přibližně 50 kusů a jsou pozoruhodně nákladné.

Patrioty americké výroby se mohou pochlubit vysokou účinností při zachycování ruských balistických a řízených střel. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina potřebuje 25 Patriotů, aby mohla chránit zemi před ruskými útoky.

Zdroj: El País, The Kyiv Independent