Kreml předvede v Moskvě ukořistěné západní zbraně před Dnem vítězství. Má vystavovat i Leopardy

Přidat na Seznam.cz

Mezi exponáty jsou údajně tanky Leopard, bojová vozidla pěchoty Marder a Bradley a různá další západní vojenská technika.

Kreml se chystá v Moskvě předvést ukořistěné ukrajinské a západní zbraně, což je považováno za provokativní gesto v souvislosti s probíhající ruskou invazí na Ukrajinu. Výstava, která zahrnuje německé tanky a další západní vojenskou techniku, má být veřejnosti představena v rámci ruských oslav Dne vítězství 9. května.

Výstava ukořistěných západních zbraní a techniky bude otevřena od 1. května v moskevském Parku vítězství, píše deník Kyiv post.

Park vítězství, který byl slavnostně otevřen 9. května 1995 u příležitosti 50. výročí Dne vítězství nad nacistickým Německem, se od té doby stal ústředním bodem Putinových propagandistických snah a od roku 2014 jej kontroluje moskevské ministerstvo kultury.

V letošním roce byl park upraven tak, aby připomínal ruské akce na Ukrajině. Výstava je popisována jako oslava úspěchu Ruska „proti ukrajinským ozbrojencům a jejich západním stoupencům“.

Ruské ministerstvo obrany plánuje vystavit více než 30 vzorků z dvanácti zemí, včetně vozidel a ručních zbraní zahraničních armád, bojových dokumentů, map, ideologické literatury a vybavení, píše server Hindustan times.

Zdroj: Kyiv post, Hindustan times