ChatGPT & Abeceda – Týden ve vědě 15. až 21. dubna 2024

Valí se na vás kalamita objevů, z nichž vás bude mrazet v zádech! Je tu nový týden ve vědě, neasik.

16. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní
16. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní

Objeveny dvě galaxie, které se v minulosti spojily s tou naší. Mapování různých populací hvězd uvnitř dnešní galaxie naznačilo, jaké jiné galaxie ta naše pozřela ve svém divokém mládí.

ChatGPT umí lidi přesvědčovat lépe než jiní lidi. Preprint studie naznačuje, že i dnešní strojová učení by mohla efektivněji měnit naše názory. GPT-4 byla navíc mnohem efektivněji po přístupu k osobním údajům přesvědčovaných.

Studenti se jmény na konci abecedy mají horší známky. Efekt je v americké studii způsoben systémem Canvas, který studenty řadí abecedně a může způsobit únavu učitelů při hodnocení.

SETI: Hledejme fialové, nikoliv zelené planety. Spíše fialovou barvu bychom měli podle vědátorů vnímat jako biosignaturu mimozemského života.

Želvušky disponují vysokou schopností regenerace po ozáření. Mikroskopičtí živočichové nejenže přežijí radiační expozici, která by jiné organismy zničila, ale jejich těla disponují i mimořádnou schopností opravy poškozené DNA.

Právě probíhá čtvrtá globální korálová krize (v moderní historii). Podle NOAA čelí koráli na celém světě zvýšenému stresu a riziku tzv. bělení. Děje se tak v důsledku vyšších teplot. Vybělení korálů může vést k jejich úhynu.

Bottom

Světu hrozí do roku 2050 v důsledku změny klimatu snížení příjmů o 19 %. Studie Postupimského institutu pro výzkum dopadů změny klimatu upozorňuje na závažné ekonomické důsledky zhoršení stavu přírody.

Pravěcí Američané napodobovali v umění dinosauří stopy. V brazilské Paraíbě objevili vědci starověké petroglyfy, které nápadně připomínají nedaleké stopy dinosaurů, přestože se jejich tvůrci s těmito prehistorickými obry nikdy nesetkali.

Studie popsala výskyt rezistentní bakterie v japonské nemocnici. V létě 2017 čelila tokijská nemocnice Omori vnitřnímu rozšíření bakterie odolné vůči antibiotikům. To celé navzdory hygienickým opatřením – a hlavní roli v šíření hrála umyvadla.

Večerní cvičení koreluje s příznivějšími účinky na zdraví srdce. Která část dne je pro cvičení nejlepší? Nedávná observační studie naznačuje, že lidé cvičící večer mají častěji vyšší srdeční zdraví.

Za rekordní gama záblesk mohlo zhroucení masivní hvězdy. Záblesk GRB 221009A, přezdívaný B.O.A.T., vznikl supernovou o běžné síle – ale netypickém složení. Překvapivě při něm nevznikly těžké prvky, jako je zlato nebo platina.

Agresivní samci bonobů mají vyšší úspěšnost při páření. Na rozdíl od šimpanzů, u nichž může být agrese smrtící a zahrnuje větší gangy, jsou konflikty bonobů většinou jeden na jednoho a jen zřídkakdy vedou k vážným zraněním. Bonusové body udělí Darwin každému, kdo nebude automaticky výsledky studie bonobů zobecňovat i na lidi!

Bonusy

POKEC TÝDNE: Částice horem dolem s hosty Anežkou Klustovou a Miroslavem Pechem. Kde jinde se dnes zahřát, než u pokecu o chytání kosmických vysokoenergetických částic, anebo srážení na Zemi upečených neutrin?

TÉMA TÝDNE: Jak čaj zachraňoval v 18. století zdraví. Konzumace čaje s převařenou vodou v Anglii přímo přispěla k poklesu nemocí přenášených vodou.

A včil do videosekce

Na našem youtubovském kanálu jsme tento týden dali videa: krom tradičního týdne ve vědě se slepým Ladislavem také novinky o rekordu tokamaku & cvičení a rakovině & návratu kontroverzního čínského vědce (viz výš), také nejvýše zmíněný pokec o částicové fyzice, a závěrem i minutku o cvičení jako biologicky prospěšné aktivitě (viz níž)!

[red]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama