Kosmodpad & Prapivo – Týden ve vědě 22. až 28. dubna 2024

Kosmostanice se pouštějí do bitek s kosmickým smetím, právníci s umělými inteligencemi, a vědátoři se starými recepty na pivo! Prostě další normální týden v týdnu ve vědě!

17. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní
17. týden ve vědě roku 2024! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní

V USA se chystá zákon řešící autorská práva dat k A.I. Návrh zákona by prozatím řešil jen původní hudebních skladeb, v budoucnu by se ale mohl stát šablonou i pro jiné typy trénovacích dat.

Geny pro sílu mohou snížit riziko onemocnění a prodloužit život, ukazuje studie. Studie zkoumající genom 340 000 osob odhalila, že geny spojené se svalovou silou, zejména se silou stisku ruky, mohou přinášet významné zdravotní výhody.

Čínskou kosmickou stanici mírně poškodil kosmický odpad. Posádka čínské vesmírné stanice Tchien-kung musela provést opravy poškozených solárních panelů.

NASA obnovila komunikaci se vzdálenou sondou Voyager 1! Volejte sláva a tři dny se radujte! Po téměř šestiměsíční odmlce se podařilo znovu srozumitelně domluvit se se sondou. V ideálním případě by mohla vysílat až do roku 2036.

Čeští vědci vyvinuli novou metodu syntézy RNA. Aplikace modifikovaných DNA polymeráz, které se obvykle používají pro syntézu DNA, ale v tomto případě syntetizují RNA, nabízí univerzální přístup k syntéze RNA, která je selektivně modifikovaná nebo obsahuje různé modifikace napříč všemi stavebními bloky.

Výzkumníci znovu uvařili pivo ze 16. století. Naposledy se vařilo v roce 1574 na dublinském hradě, jeho replikace odhalila víc o dobovém kontextu. Nápoj byl totiž nečekaně silný, což narušuje teorii, podle níž se pivo pilo namísto (potenciálně kontaminovatelné) vody.

Bottom

Vnitřek Měsíce se v minulosti obrátil naruby. Enormní srážka Měsíce a velké planetky v minulosti vedla k geologické inverzi struktury Měsíce, naznačuje (opět) nová práce.

V sinicích byla objevena první v přírodě se vyskytující fraktální molekula. Jednoduchá sinice Synechococcus elongatus se stala středem pozornosti vědců po objevu fraktální struktury v molekule enzymu citrátsyntázy.

Pokroky v laserové technologii nás přibližují k zeptosekundovým pulzům. Nová metoda zvyšuje intenzitu jednocyklových laserových pulzů na špičkový výkon terawattové třídy a otevírá tak cestu k významnému pokroku laserů.

Popsány lesy, které jsou odolnější vůči klimatické změně. V horských oblastech může studený vzduch z vyšších poloh proudit dolů a vytvářet teplotní inverze, které překvapivě způsobují, že v nižších polohách je chladněji než na vrcholcích – to napomáhá přežití lesů.

Došlo na zatím nejpřesnější změření hmotnosti neutrina. Fyzikové z německého Ústavu Maxe Plancka pro jadernou fyziku dosáhli pokroku v poznání nepolapitelného neutrina, fundamentální částice, jejíž hmotnost vědce dlouho mátla.

Mikrotovárny mohou urychlit procesy stavění. Mikrotovárny obsluhované roboty, jak je předvedla společnost Automated Architecture (AUAR), oprašují ideu montovaných staveb snižujících výdaje na stavařinu.

Bonusy

TÉMA TÝDNE: Permské vymírání zhoršilo i tehdejší pálení uhlí. Americký tým v roce 2020 objevil na Sibiři dlouho předpokládaného spoluviníka velkého vymírání před 250 miliony lety. Jde o „přirozené“ pálení uhlí vlivem vulkanismu.

POKEC TÝDNE: Mirko Rokyta nejen o Fermatově větě. Děkan MatFyzu a popularizátor matematiky si v pátek našem čas promluvit jak o své přednášce v rámci cyklu Pátečníci, tak i o matematizování obecně!

A včil do videosekce

Na našem youtubovském kanálu jsme tento týden dali videa: krom tradičního týdne ve vědě se Science Reveal také výše zmíněný rozhovor s Mirkou Rokytou, rovněž novinky o současném teplíčku & plánech na nový jaderný motor & zmenšení saudskoarabské Lajny & výborném antivaxx žurnálu, plus nakonec i pohled na erupci podmořské sopky (viz níž)!

[red]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama