Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ministr Rakušan potvrzuje: Útoky na uprchlíky z Ukrajiny dominovaly případům nenávistných trestných činů v ČR

28. dubna 2024
Čtení na 2 minuty
Vít Rakušan (FOTO: František Bikár, ROMEA TV)
Vít Rakušan (FOTO: František Bikár)
Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

“V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,” uvedl Rakušan.

Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

Nenávistné projevy jsou nepřijatelné, uvedl Bartoš ke zprávě o lidských právech

Nenávistné projevy či jakékoliv formy diskriminace, jak je pojmenovala výroční zpráva Amnesty International, jsou nepřijatelné. Bez ohledu na to vůči komu směřují. V reakci na zveřejněné hodnocení to ČTK sdělil vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

“Je doslova ubohé, že někteří politici túrují občany proti sobě, aby nahnali laciné politické body a urvali kus moci. V dnešní době nemá mít nic takového ve společnosti místo, a každý z nás může jít pozitivním příkladem,” uvedl. Na úterním otevření Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech u Písku demonstroval, že věci se mění k lepšímu.

Za alarmující označil, že v Evropě posilují hlasy útočící na různé skupiny, jako jsou Ukrajinci prchající před terorem, což posiluje pouze ruskou propagandu a nahrává ruskému prezidentu Vladimirovi Putinovi. “Ukrajinu musíme i nadále podporovat pro bezpečí nás všech. Z pozitivního soudku – na vládě jsme přijali definici anticikanismu a nedávno byl otevřen památník v Letech, což ukazuje, že se věci krok po kroku mění k lepšímu, ale nejde to tak rychle, jak bychom si přáli a bylo odpovídající v 21. století,” uvedl.

K další výtce, a to k právům sexuálních menšin Bartoš uvedl, že Piráti dlouhodobě podporují rovná manželská práva pro všechny, včetně stejnopohlavních párů, a snaží se zakázat povinné sterilizace u změn pohlaví. “Nejlepší obranou proti lžím a nenávisti je naslouchání zkušenostem druhých, empatie a základní respekt vůči okolí, jen tak můžeme vytvořit bezpečné a rovné prostředí pro všechny,” konstatoval.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon