Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Menopauza trápí i muže, tvrdí vědci. Postihuje je ve středním věku

Vědci tvrdí, že tímto přechodem nemusí procházet jen ženy. Ukazuje se totiž, že podobným onemocněním zvaným andropauza trpí i muži. Jak uvádí New York Post, tento syndrom je spojen s rychlým poklesem hladiny testosteronu, ale odborníci poznamenali, že problém lze zmírnit nebo dokonce zvrátit.

Andropauza, běžně označovaná také jako mužská menopauza, je odborníky popisována jako stav, kdy s přibývajícím věkem dochází k velkým hormonálním změnám. U mužů je tento problém spojen především s hladinou testosteronu, která se podle zdravotnické organizace Mayo Clinic po 40. roce věku snižuje v průměru asi o 1 % ročně. S přibývajícím věkem se tato hodnota dále snižuje, přičemž u některých mužů dochází do 70 let věku až k 50% poklesu oproti průměrné hladině.

Co však může snížená hladina testosteronu způsobit? U mužů může tato hormonální změna způsobit řadu příznaků, včetně sníženého libida, únavy, náladovosti, návalů horka, erektilní dysfunkce, neplodnosti nebo sníženého objemu svalů. Hladinu testosteronu lze zkontrolovat pomocí krevních testů, které se však podle odborníků rutinně neprovádějí.

Autor: Stanislav M., zdroj: NYPost, Titulní obrázek: Pixabay.com / Vilkasss