Nový nejlepší přítel člověka. V prodeji je robotický pes s plamenometem, cena vás překvapí

Robotický pes s plamenometem je v USA k mání za poměrně lidovou cenu.

Robotický pes s plamenometem fascinuje svět, cena vás překvapí

Robotický pes s plamenometem za cenu ojetého auta? Ještě před rokem něco takového mohlo vyznít jako scéna z nějakého postapokalyptického seriálu. Čtyřnohý „mazlíček“ s ohnivým kanónem je ovšem již nyní k dostání na území USA za překvapivě lidovou částku. Za robotického psa s plamenometem, kamerou i Bluetooth, kterého americká firma pojmenovala „Thermonator“, zaplatíte necelých 10 tisíc dolarů. A co víc, s výjimkou dvou amerických států nepodléhá žádným regulacím.

Občas se říká, že lidstvo s každým dalším robotickým vynálezem přispívá ke své vlastní záhubě. To ovšem neodradilo inženýry z ohijské společnosti Throwflame, aby ve svých dílnách poskládali na první pohled bizarní vynález. Thermonator se navenek podobá známým robotickým psům od Boston Dynamics, kteří na sociálních sítích bodovali především svými virálními tanečky. Tento „maskot“ ovšem vsadil na zcela jiné přednosti.

Podle oficiálních stránek dosáhne zabudovaný ARC plamenomet až do vzdálenosti zhruba 10 metrů. Zmenšená verze ohnivého kanónu s benzinovou nádrží ve většině amerických států nepodléhá žádným omezením, jelikož spadá do kategorie „plamenomety pro osobní užití“.

Thermonator se – stejně jako všichni podobní roboti – ovládá mobilem či počítačem prostřednictvím Bluetooth nebo WiFi. V praxi tak celý proces zapínání, aktivování modulů, určování a zadávání úkonů funguje podobně jako v případě létajícího dronu. Obdobná je i zhruba hodinová výdrž baterie.

Na čtyřnohém stroji je takté namontovaná kamera, skrze kterou není problém natáčet počínání robotického psa v terénu a sledovat veškerý jeho pohyb. Samozřejmě se žádný robot neobejde bez trochy umělé inteligence. Thermonator se může pochlubit několika sofistikovanými senzory, díky kterým zvládne uhýbat překážkám a volit nejvhodnější terén pro postup, nezadá-li lidský operátor jinak.

Poněkud výmluvné video, které zveřejnila americká stanice CNN, i fotogalerie od výrobců ukazují, co všechno robopes s plamenometem dokáže. Autoři vidí možné využití například v zemědělství či v kalamitních situacích, například když USA zasáhnou sněhové vánice a uvězní domácnosti na venkově. V neposlední řadě zmiňují také „práci se speciálními efekty a zábavu“, což se dá interpretovat všelijak.

Velkým překvapením je pro mnohé cena. Thermonator je k mání za necelých 10 tisíc dolarů (zhruba 236 tisíc korun) a ještě s dopravou zdarma na území Spojených států amerických. Federální úřady nepovažují malé plamenomety za střelnou ani jakoukoliv jinou zbraň, tudíž je koupě unikátního robotického psa jen otázkou peněz.

Podle technologického webu Wired existují pouze dvě výjimky. Zvláštní omezení mají například v Marylandu, kde je k vlastnictví plamenometů zapotřebí federální licence na střelné zbraně. Na limity lze narazit rovněž v Kalifornii, kde dosah plamenometů nesmí přesáhnout 10 stop.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nečekaná zbraň Izraelců. Robotický pes Vision 60 pomáhal v Pásmu Gazy, v tunelech lovil teroristy z Hamásu a odhaloval i pasti.

Tagy: