InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na jarní slavnost s vítáním kůzlat dorazilo do Jestřebic kolem tisíce lidí

 Autor: L. Kolářová

    Autor: L. Kolářová

JESTŘEBICE - Absolutní rekord. Tak popsal s radostí zájem o letošní Vítání kůzlat v Jestřebicích na Písecku majitel zdejší minifarmy Jan Němec. K rozhledně Kupa mířily v sobotu po poledni davy. Celkem se tu během odpoledne vystřídalo kolem tisícovky lidí, hlavně rodiny s dětmi.

 

Jan Němec má rád zvířata, byl k tomu vedený na rodinném hospodářství a už jako dítě si oblíbil kozy. Vystudoval i zemědělskou školu, ale pracovně se pak věnoval jiným aktivitám. Například organizaci kulturních akcí v Písku. Ke čtyřicátinám dostal jako překvapení kozu. A tím se znovu vrátil k chovu. "Koza je chytré zvíře. Baví mě sledovat, jak se kozy baví, jak si hrají. A podle mě mají nějaký šestý smysl. Když jsou úplně na druhé straně velké ohrady a já zapomenu zavřít dvířka, nějakým záhadným způsobem to vytuší a za chvíli už jsou v okrasné zahradě. Když jsou dvířka zavřená, vůbec je nenapadne k nim z druhého konce ohrady přijít," smál se Jan Němec. 

Nápad ukázat veřejnosti na jaře narozená kůzlatka dostal v roce 2019. Po covidové pauze se akce vrátila loni a letos ji organizátor vylepšil ještě o muziku písecké country kapely Hastrmani, která pod stanem část návštěvníků roztančila. Připraven byl i další program. Děti se mohly povozit na koni, řádily ve skákacím hradu, v dětském koutku vyzkoušely chůdy, házení na panáky nebo přenášení rybek v síti. V hospůdce se točilo pivo truskovického pivovaru Hulvát, které si návštěvníci chválili. Venku na jarmarku se prodávala keramika i další zboží včetně dobrot, ochutnat se dala třeba domácí fialková nebo trnková limonáda. K jídlu se mimo jiné griloval sýr, i kozí. 

Pod stanovým přístřeškem se taky soutěžilo. Třeba v tom, kdo nejdéle udrží v natažené ruce závaží nebo petláhev s vodou. Vítěz Vladimír si mohl vybrat - jestli chce lízátko, knihu, propisovačku nebo tetování. O svoji soutěž se hlásily i děti a dočkaly se. 

Kdo netrpí fóbií z výšek, vystoupal na rozhlednu Kupa, odkud viděl jak celý prostor sobotní slavnosti, ale i daleko do kraje, od moře lesů směrem k Táboru až po věže temelínské elektrárny. Rozhledna je podle všeho oblíbená - na vrcholu se zvěčnili třeba Irena a Jarda z Kadaně. A jakmile Jan Němec vstoupil do ohrádky ke kozím maminkám s kůzlaty, okamžitě se seběhly děti. Jedno kůzlátko z letošních třinácti přírůstků jim přinesl, aby si ho mohly pohladit. Že jsou kozy dobré matky bylo na první poslech jasné. Máma koza zoufale mečela, aby jí dítě vrátili zpátky. Dočkala se, odloučení bylo jen krátké. 

K velké návštěvnosti Vítání kůzlátek určitě přispělo i počasí, návštěvníci si pod rozhlednou Kupa užili pohodové jarní odpoledne. 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Marie 

    Reagovat

     

    Bylo to nádherné. Moc pěkné prostředí a vyšlo i počasí. Byl to krásný zážitek. Moc pěkná akce.

    Vloženo 29.4.2024 11:26:08

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace