Jeden z nejsilnějších filmových zážitků poslední doby. Novinku z Disney+ nedostanete z hlavy

Zdroj: Searchlight Pictures

Všichni moji cizinci jsou naprosto dojemný a místy až zdrcující příběh utkaný z nepředstavitelného smutku a omamné něhy. Je to také jeden z nejupřímnějších filmů posledních let a v české premiéře ho nyní můžete zhlédnout na Disney+, kde je dostupný s českými titulky.

Jedna noc a setkání se záhadným sousedem Harrym (Paul Mescal) zcela změní dosavadní život Adama (Andrew Scott z mistrovského Ripleyho) žijícího v téměř prázdném londýnského činžáku. Jak se jejich vztah rozvíjí, Adama stále více pohlcují vzpomínky na minulost. V jednu chvíli se rozhodne vrátit do města, kde vyrůstal. Když dorazí do domu z dětství, najde své rodiče tak, jak si je pamatoval ze dne, kdy před třiceti lety zemřeli.

Čtěte také: Netflix v květnu aneb 10 nejočekávanějších novinek

Vážný kandidát na nejdojemnější film roku. Je to jeden z těch snímků, které trhají duši na kusy – kousek po kousku, usadí se hluboko pod kůží a natrvalo vstoupí do krevního oběhu. Režisér a scenárista Andrew Haigh vypráví příběh o síle lásky, nepředstavitelné osamělosti a prožívání smutku kombinací psychologického dramatu, queer filmu a thrilleru.

Nezhojené rány a černá ovce rodiny

Už první scény naznačují, s čím se oba hlavní hrdinové potýkají – jsou osamělí, ale každý, jak se později ukáže, z jiného důvodu. Adam trpí nezhojenými ranami ze ztráty rodičů, kterým nestačil říct, že je gay. Aby dokázal ve svém scénáři popsat své zážitky, musí se se svým smutkem vyrovnat, provést jakýsi coming-out a uzavřít tuto kapitolu svého mládí. Rozhodne se proto navštívit dům své rodiny. Když tam dorazí, přivítají ho rodiče – přesně tak, jak si je pamatoval, když je ve dvanácti letech viděl naposledy.

Naproti tomu Harry je považován za černou ovci rodiny. „Obě postavy jsou osamělé ne proto, že jsou gayové, ale proto, že jim svět vnutil pocit, že jsou jiní,“ vysvětlil v rozhovoru pro deník Guardian režisér, pro něhož je tento film velmi osobní. Natáčení v Adamově domě z dětství probíhalo v domě, kde sám jako dítě žil.

Všichni moji cizinci jsou filmem, který by se dal snadno zavrhnout. Pravdou ale je, že o něm budete přemýšlet ještě dlouho po zhlédnutí. Protože je v něm skrytá pravda, kterou zná každý, jsou v něm pocity, se kterými se každý může ztotožnit, jsou v něm emoce, kterým se těžko odolává.

Všichni moji cizinci jsou na Disney+ od 25. dubna.

Zdroj: Searchlight Pictures