Česnek je oprávněně považován za zázračné přírodní antibiotikum s širokým spektrem zdravotních výhod. Ať už se rozhodnete konzumovat ho pro jeho léčivé účinky, nebo jako prostředek k obohacení chutě vašich pokrmů, je jasné, že zůstává jedním z nejuniverzálnějších a nejsilnějších spojenců našeho zdraví.

Tato nenápadná, ale výkonná rostlina je známá po celém světě právě pro její antibakteriální a antivirové účinky. Česnek je významným spojencem v boji proti sezónním nemocem, ale novější výzkumy také naznačují, že má vliv na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Pojďme se na jeho účinky podívat blíže.

Léčivé účinky česneku

Historie česneku jako léčiva sahá až do starověkého Egypta, kde byly jeho vlastnosti ceněny a využívány. Moderní věda potvrdila, že česnek má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, což napomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Jeho aktivní sloučenina, alicin, je při konzumaci syrového česneku uvolňována a působí jako silný antibakteriální a antivirový prvek, čímž bojuje proti chřipce a jiným virovým infekcím.

Za zmínku stojí i schopnost česneku bojovat proti chronickému zánětu. A právě ten je hlavním podezřelým v mechanismu vzniku Alzheimerovy choroby.

Antioxidanty obsažené v česneku, jako jsou selen a vitamíny C a B6, mohou pomáhat ve snižování oxidačního stresu v mozku a zpomalovat tak procesy vedoucí k neurodegeneraci, jež jsou pro Alzheimerovu chorobu typické.

Doporučené množství – s česnekem to nepřehánějte

Obecné pravidlo „všechno s mírou“ platí však i u česneku. Doporučuje se konzumovat jeden až dva stroužky denně, aby se docílilo pozitivních efektů bez negativních vedlejších účinků. Těmi mohou být podráždění žaludku nebo nepříjemný dech.

Různé formy konzumace

Pro ty, kteří chtějí využít všech výhod česneku, je ideální jeho konzumace v syrové formě, tedy doslova tak, jak je. Málokdo z nás by ale prostě slupnul stroužek česneku tak, jak je. Většinou ho volíme jen jako ochucovadlo, anebo přísadu do jídel, maximálně si s ním potřeme topinky, anebo jej usmažíme na másle. Jeho tepelnou úpravou se však jeho blahodárné účinky snižují.

Vynikající je i fermentovaný česnek naložený v medu, který rovněž funguje proti nachlazení a chřipce. Právě o něm hovoří toto video:

Zdroj: Youtube

Když tedy přidáme česnek do jídel, většina jeho vlastností je zachována, ale v daleko menší míře. Na trhu existují i doplňky stravy s česnekem, které nabízí pro některé lidi pohodlnější, ale méně účinnou alternativu.

Pěstování česneku

Česnek je poměrně snadné pěstovat. Díky vlastní sklizni se můžete česnekem předzásobit a těšit se z něj po celý rok. Pěstování v domácí zahradě zajišťuje kontrolu nad původem a kvalitou rostliny, což je, vzhledem k častému výskytu česneku importovaného z oblastí s nižšími standardy pěstování, výhodou. U nás totiž v současnosti najdeme především česnek čínský anebo španělský, v porovnání s naším česnekem jsou ale daleko slabší a méně aromatické. I zdravotní účinky těchto odrůd jsou o něco nižší.

Zdroje: www.kondice.cz, www.sciencedirect.com, www.denik.cz, www.idnes.cz, www.idnes.cz