Šeřík, s jehož krásou a vůní se setkáváme zejména na jaře, patří mezi nejkrásnější a nejvoňavější okrasné keře. Jeho květy, které rozkvétají od dubna do června, jsou nejen estetickým zážitkem, ale šeřík je také léčivou rostlinou s dlouhou historií využívání. Jaké všechny vlastnosti a možnosti nabízí?

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Na video od Evy Hronové o zázračných účinkách šeříku se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Podmanivá vůně i léčivé účinky

Šeřík, známý svou jemnou a podmanivou vůní, kvete od dubna do června. Jeho květy, uspořádané v latovitých květenstvích, mohou mít různé barvy od bílé po fialovou. Tento keř, který dorůstá od několika centimetrů po několik metrů, není jen ozdobou zahrady, ale má i léčivé účinky.

Šeřík je nenáročný a odolný keř, který snáší různé podmínky. Roste nejlépe na slunci nebo v polostínu a preferuje vápenitou až neutrální půdu. Je důležité zajistit mu pravidelnou zálivku během květu a přihnojení hnojivem s vyšším obsahem vápníku a fosforu.

Pravidelný řez je nezbytný pro správný růst a kvetení šeříku. Šeříky dobře snášejí i radikální zásahy, jako je hluboký řez, který pomáhá keř omladit a podpořit ho k novému růstu.

Šeřík má díky svým léčivým vlastnostem široké spektrum využití. Čaj z květů šeříku pomáhá uklidnit a působí také proti stresu a vyčerpání. Šeříkový sirup se využívá také pro celkové psychické vyčerpání a únavu. Květy šeříku se používají k přípravě obkladů, které pomáhají zmírnit revmatické bolesti a bolesti hlavy.

Zlepšuje metabolismus i trávení

Dalším léčivým účinkem šeříku je jeho schopnost podpořit trávení a zlepšit metabolismus. Čaj z květů šeříku může pomoci s trávicími potížemi a snížením nadýmání.

Šeřík má také antioxidační vlastnosti, které pomáhají ochránit buňky před poškozenými volnými radikály. Pravidelná konzumace šeříkových produktů může přispět k celkovému zdraví a vitalitě.

Recept na čaj z šeříku je jednoduchý. Zalijte 3–4 lžíce čerstvých nebo 2 lžíce sušených květů šeříku 250 ml vroucí vody a nechte minimálně půl hodiny vyluhovat. Oslaďte medem podle chuti a pijte dvakrát až třikrát denně po jídle.

Šeřík je nejen krásným a voňavým keřem, ale má také široké spektrum léčivých účinků. Od léčení stresu a únavy až po zmírnění bolestí hlavy a revmatismu. Ať už ho pěstujete pro jeho estetické nebo léčebné účely, šeřík je jedinečným a ceněným přírůstkem do každé zahrady.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.iprima.cz