Americká ponorka se potopila vlastním torpédem. Osud přeživších byl horší než smrt

Americká ponorka USS Tang se řadí k těm nejúspěšnějším, nicméně svou další námořní kariéru si zmařila kuriózní nehodou sama
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Byla více než úspěšným plavidlem, nicméně v nejnepříhodnější okamžik přišla katastrofa. Když americká ponorka USS Tang chtěla dorazit japonskou loď při jedné z misí, sama se neuvěřitelnou shodou okolností potopila.

Do října 1944 se jednalo o jednu z nejúspěšnějších amerických ponorek druhé světové války, která dominantně operovala v Tichém oceánu. Dokázala potopit za svou krátkou bojovou kariéru celkem 33 válečných plavidel v Pacifiku, japonské lodě se jí právem obávaly. Nicméně po slávě přišla náhle katastrofa, kterou nikdo nečekal. Ale popořádku.

Fantom Pacifiku

Ponorka USS Tang z třídy Balao byla objednána v závěru roku 1941, spuštěna na vodu v lednu 1943 a zařazena do služby v říjnu tohoto roku. Ponorka měla být nasazena v rámci Pacifiku na rozmanité mise a likvidovat vybraná japonská plavidla. Dlužno říct, že se jí to dařilo výborně.

Na svou první misi vyplula USS Tang z tichomořské základny Pearl Harbor v lednu 1944 a hlídkovala v prostoru Mariánských a Karolínských ostrovů a hned zaznamenala první námořní zářezy. Americká ponorka poslala ke dnu 6 japonských plavidel a celková tonáž potopených lodí činila 18 000 tun. A ponorce, která se postupem času stávala postrachem japonských hladinových lodí, se dařilo i nadále.

Další úspěchy přišly záhy

Ve Žlutém a Východočínském moři si USS Tang připsala další úspěchy. Potopila 10 japonských lodí, celková tonáž plavidel, která klesla nenávratně ke dnu, činila 16 292 tun. Nejinak tomu bylo dál, když na další misi USS Tang operovala u japonského ostrova Honšú. Za více než měsíc americká ponorka zlikvidovala 7 nepřátelských lodí, jednu z nich dokonce svým palubním kulometem.

Zdálo se, že USS Tang je prakticky nezničitelná či nepřítelem neohrozitelná. Jenže každá sláva jednou končí, i když u americké ponorky přišla zkáza zcela nečekaně. Ponorka patrolovala v Tchajwanském průlivu a zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že se schyluje k tragédii. USS Tang zneškodnila 10. října 1944 dvě japonské nákladní lodě a o necelé dva týdny později vyplula vstříc rozsáhlému konvoji.

Potopena vlastním torpédem

V troufalém útoku vypálila na jednotlivá plavidla konvoje torpéda, potopila je, několik lodí pouze poškodila. Dne 23. října 1944 se dvě japonské lodě pokusily ponorku potopit taranováním (úmyslnou srážkou), jenže USS Tang včas podnikla úhybný manévr, vyčkala na příhodnou pozici a obě je poslala ke dnu.

Po těchto zářezech však velitel ponorky Richard O’Kane s hrůzou zjistil, že plavidlo má v torpédometu pouze jediné torpédo. Otázkou tak bylo, na jaký cíl se použije. O’Kane rozhodl o tom, že torpédo vyšle na poškozenou japonskou bitevní loď. Tu opustil konvoj již předtím, a byla tak ponechána svému osudu. Ponorka vypálila své poslední torpédo na japonskou loď, kterou mělo definitivně dorazit. Stalo se však něco těžko vysvětlitelného. Vinou porouchaného naváděcího mechanismu se torpédo vrátilo směrem k ponorce a zasáhlo ji v zadní části. Následoval obrovský výbuch a z 87 členů posádky jich zbylo pouhých 9 včetně velitele.

Nesnáze nekončí

Jenže pro přeživší začaly další nečekané strasti. Sice je zachránila kolem plující japonská fregata, ta je však eskortovala do zajateckého tábora, kde panovaly otřesné podmínky. Japonci chtěli ze zajatců doslova vymlátit citlivé vojenské informace a podrobili skupinu brutálnímu mučení. Nicméně přeživší námořníci měli kus štěstí, protože už byl konec války a tábor posléze osvobodili Američané.

USS Tang tak představuje v americké námořní historii skutečný unikát. Jedna z nejúspěšnějších ponorek v Pacifiku, jež si připsala významné zářezy japonských válečných plavidel, se na vrcholu slávy sama potopila vlastním torpédem.  

Zdroj: history.com, Business Insider

KAM DÁL: Tichý zabiják: Před novou jadernou ponorkou se třesou strachy i v Číně.