První dojmy: Priscilla

foto Aerofilms
foto Aerofilms

V rámci oslav 20 let novodobé podoby skvělého kina Světozor jsme mohli o víkendu vidět i předpremiéru filmu Priscilla. A to dokonce z originální 35mm kopie.

Vizuální stránka filmu, kostýmy a do značné míry i interiéry jsou takové, že si co nejkrásnější podání zaslouží, takže to mělo smysl a pokud máte rádi staré šaty a náladové dlouhé záběry Sofie Coppoly, museli jste to ocenit.

Pokud jde o fim samotný, názory se napříč světem různí. Od nadšení z hereckých výkonů (Cailee Spaeny získala za svoji hlavní roli několik nominací na řadu filmových cen, některé i proměnila, a několik nominací má i Jacob Elordi coby přesvědčivý mladý Elvis), přes poznámky o tom, že film nedrží pohromadě, až po nelibost ze způsobu, jakým je snímek uzavřen. Co mně osobně přijde nejzásadnější, není ani tak řemeslo, ostatně nejsem žádný mega expert, ale ta jednostrannost: Priscilla Presley (která se coby reálná osoba na filmu podílela i jako výkonná producentka) je líčena jako chudák ženská, naivka, které zloduch Elvis mezi zobáním tabletek v podstatě rozbil tichý život, zatímco ona pouze chtěla být adorována a respektována a její jedinou chybou je snad její nezkušenost. Coby herec a zpěvák je Elvis věčně pryč a navíc na turné nežije spořádaně, zatímco hrdinka sedí ve zlaté kleci a čte si bulvární noviny šťavnatě popisující manžílkovy aférky. Působí to trochu dětinsky: víc než zajímavý příběh to je místy spíš obžaloba ikony.

Jako ukázka toho, že svět hlučných večírků a pozlátka Vegas neznamená štěstí, ani když máte opravdu hodně peněz, to ovšem funguje dosti dobře. Cailee Spaeny i v pětadvaceti dokáže zahrát obluzenou teenagerku chodící chodbami školy jako tělo bez duše a následně i chřadnoucí manželku, které dochází, že být s Elvisem není jen o radosti z toho, že je vyvolená, a že to za to možná ani nestojí. Mejdany Elvisovy partičky jsou velice zdařile ukízány ve své prázdnotě a v podstatě nudě, a super auto je k ničemu, když vozí nešťastné lidi. Jelikož filmů a seriálů na téma Elvis je více než tucet, dá se tak Priscilla brát jako dílek mozaiky příběhu, který stále okouzluje.

 

Priscilla

USA, 2023, 110 min
Režie: Sofia Coppola
Předloha: Priscilla Presley (kniha)
Scénář: Sofia Coppola
Kamera: Philippe Le Sourd
Hrají: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Lynne Griffin, Dan Beirne, Rodrigo Fernandez-Stoll, Dan Abramovici, Tim Dowler-Coltman a další

 

 

Comments

comments

Vyhledat