28. 4. 2024 10:43 − 2055× − 0

Přípravka na Vodafone Rally de Portugal

Již za čtrnáct dnů bude světový šampionát pokračovat první klasickou šotolinovou soutěží.

A když se v tak ideálním čase předtím koná podnik tamního národního mistrovství, to by bylo jej nevyužít k rozjetí a přípravě nastavení vozu. Nemluvě o tom, že se Rali Terras d`Aboboreira odehrává ve stejné lokalitě a cesty jsou tam podobné jako v případě světové soutěže. V jednom případě část úseku přímo protíná trať portugalské rally. Kris Meeke je letos v portugalském šampionátu nedostižný a teď se mu tak naskytla ideální příležitost poměřit síly se silnějšími konkurenty. Už na kvalifikační zkoušce si ale Brit výchozí situaci ještě více ztížil. V jedné zatáčce byl rychlejší, vrazil do skály a auto převrhnul. Mechanikům se jej naštěstí podařilo v krátkém čase během pátečního odpoledne dát zpátky do provozuschopného stavu. Večer už Meeke vyhrál úvodní zkoušku a vrátil se na pozici, na které je letos prakticky pořád. Když už si na pronásledovatele z řad jezdců WRC2 vytvořil dvacetivteřinový náskok, postihnul jej v RZ 4 defekt. Ani ten ale nezastavil Britovu cestu za třetím letošním vítězstvím. Příští podnik šampionátu se odehraje společně s tím světovým a tam na jezdce Hyundaie i20 N Rally2 čeká ještě zajímavější konkurence.

Druhý pilot Hyundaie, úřadující mistr Ricardo Teodósio se po první krátké etapě krčil až na začátku druhé desítky. V předposlední zkoušce všechny naděje na výsledek skončily v divokých saltech. Do Portugalska zřejmě poputuje nová kastle i20 N Rally2. Se silnou zahraniční konkurencí si však nebyli schopni poradit ani další domácí piloti v čele s předloňským šampiónem a letos zatím pokaždé druhým Armindem Araújem. Ten svou Škodu Fabia RS Rally2 do cíle dovezl na sedmém místě celkově a do portugalské klasifikace bral obvyklých dvaadvacet bodů za druhé místo. V hodně špatném vstupu do sezóny pokračoval i v Amarante pilot Citroenu José Pedro Fontes. Tentokrát musel svou C3 Rally2 odstavit v RZ 4 s poškozeným zavěšením. Oficiálním pilotům francouzské značky ve WRC2 se na portugalských cestách dařilo podstatně lépe. Tedy vyjma Marca Bulacii, který uvíznul v páté zkoušce v příkopu.

To Yohan Rossel se hned na prvním testu usadil hned za vedoucího Meeka a následně vyhrál večerní diváckou superspeciálku. Po RZ 4 se Francouz dostal 2,2 sekundy za Brita zpomaleného defektem. Víc se ale musel ohlížet za sebe. Nejrychlejší čas v tomto testu zaznamenal jeho krajan Pierre-Louis Loubet, který byl nejrychlejší už na kvalifikační zkoušce. Bývalého továrního pilota Fordu letos čekají starty se Škodou Fabia RS Rally2 ve WRC2. Pokud mu půjdou stejně jako přípravná rally, může Korzičan pomýšlet na zopakování úspěchu z roku 2019, kdy mu ve WRC2 nikdo nestačil. Po RZ 5 se přehnal přes Rossela, v závěrečném testu si střihnul ještě jeden nejrychlejší čas ze všech a soutěž dokončil na druhém místě s náskokem již skoro čtvrt minuty na jezdce Citroenu. Nikolay Gryazin sice v Chorvatsku nedal francouzskému parťákovi vůbec šanci, ale v prvním startu s C3 Rally2 na šotolině ještě hledal ideální nastavení a limity vozu. S odstupem skoro třičtvrtě minuty za Rosselem skončil pod stupni vítězů. Za jeho zády pak soutěž dokončili další dva piloti připravující se na portugalskou soutěž MS Josh McErlean debutující za volantem Fabie RS Rally2 a Jan Solans s Toyotou GR Yaris Rally2. Ve speciální oddělené klasifikaci pak Rali Terras d`Aboboreira odjel v rámci přípravy na světovou soutěž i Daní Sordo s továrním Hyundaiem i20 N Rally1.

Stav šampionátu: 1. Meeke 84, 2. Araújo 66, 3. Simoes 32, 4. Cunha 30, 5. Teodósio a Neto 28

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!