Co je polévka Tom Yum a jak ji správně jíst

Pokud jste znalci asijské kuchyně, polévka Tom Yum vám určitě zachutná. Pokud se podíváte na podrobný překlad, Tom Yum znamená “uvařit pikantní salát”, což odráží její podstatu a chuť. Dnes můžete najít mnoho receptů a druhů tohoto pokrmu, protože je žádaný v mnoha zemích po celém světě. Stejně jako všechna thajská jídla je i polévka Tom Yum bohatá na koření a bylinky, což jí dodává nepřekonatelnou chuť. Než si tuto pochoutku objednáte, stojí za to dozvědět se více o jejích druzích.

Hlavní typy Tom Yum

Každý Tom Yum obsahuje bohatý vývar, spoustu bylinek, koření a různých kořenů (zázvor, galangal), v závislosti na receptu. Nelze si ho také představit bez chilli a hub. Oblíbené druhy Tom Yum:

  • S krevetami. Pokrm pro opravdové milovníky mořských plodů. Polévka se vaří v tekutém vývaru a vždy se přidávají chobotnice nebo sépie. Je bohatá a voňavá.
  • S rybami. Ryby v polévce se podávají poněkud neobvyklým způsobem – v podobě karbanátků. Rybí vývar s masovými kuličkami a kořením je velmi chutný a sytý.
  • S kuřecím masem. Pro lepší chuť se do polévky přidávají kousky kuřete spolu s kostmi. Syté barvy se dosáhne díky chilli pastě.

Díky této variantě Tom Yum si každý může vybrat polévku podle své chuti a s oblíbenými ingrediencemi. Přidáním kokosového mléka pokrm zjemníte, vytvoříte krémovou strukturu a trochu zjemníte pikantnost.

Proč je Tom Yum užitečný

Thajská kuchyně se vyznačuje množstvím koření a omáček, díky nimž pokrmy nejen skvěle chutnají, ale jsou také zdravé. Hlavní složkou polévky jsou ryby, kuřecí maso nebo mořské plody, proto je považována za lehkou a nízkotučnou. Mezi zdraví prospěšné účinky tohoto teplého pokrmu patří:

  • Posiluje imunitní systém, protože polévka obsahuje velké množství koření.
  • Zlepšení činnosti nervového systému díky mořským plodům a rybám.
  • Snížení hladiny cholesterolu v krvi, protože se do pokrmu přidává chilli.

Vzhledem k těmto výhodám okamžitě pochopíte, proč jsou Thajci tak štíhlí.

Jak jíst Tom Yum, abyste si plně vychutnali jeho chuť

Chcete-li si vychutnat chuť Tom Yum, měli byste znát hlavní pravidla používání:

  • Velké kusy ryb, kuřat, krevet a dalších mořských plodů by se měly jíst hůlkami a polévka by se měla jíst speciální hlubokou lžící.
  • Pokud nemáte příliš rádi kořeněná jídla nebo tuto asijskou polévku zkoušíte poprvé, měli byste ji jíst s rýží. Takto nebudete tolik cítit pálivou chuť chilli papriček. Rýži můžete jíst na skus nebo ji do polévky namočit lžící a jíst ji jako omáčku.
  • Přestože je Tom Yum pálivé jídlo, lze ho jíst nejen v chladném období, ale i v teplém počasí. Sytá a horká chuť polévky pomáhá zasytit a zahnat hlad.

Pokud nechcete vařit sami nebo na to nemáte vůbec čas, můžete si v pražské restauraci Sushi Jo objednat vynikající Tom Yum s krevetami a chobotnicemi. Tato asijská polévka ozdobí každý stůl ve všední dny i o víkendu.

Zdroj foto: sushijo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *