Jak kočka vnímá svět. Má až 200 milionů specializovaných buněk, které detekují pachy

Přidat na Seznam.cz

Kočky používají stejných pět smyslů jako lidé, ale svět vnímají jinak. Svět koček se velmi liší od toho, jak jej vnímáme my. Přestože kočky používají stejné smysly jako lidé – zrak, sluch, čich, chuť a hmat – chápou a zpracovávají své podněty zcela odlišně. Vědomí, že mají některé dráždivě podobné smysly jako my, nám však může pomoci žít s našimi chlupatými přáteli harmoničtěji.

Zrak

Stejně jako lidé i kočky používají svůj zrak k tomu, aby viděly svět kolem sebe a aby si ulovily další svačinu. Rozdíly mezi lidskýma a kočičíma očima však způsobují, že vidíme svět zcela odlišně.

Kočka má ve tmě výhodu. Miliony let evoluce způsobily, že mnoho koček je aktivních a loví spíše za soumraku a za svítání. Světlo vstupuje do oka rohovkou, kulatou průhlednou plochou kočičího oka. Rohovka soustřeďuje světlo na sítnici, která lemuje zadní část oka z vnitřní strany. Kočičí rohovka je velká a kopulovitá, což umožňuje kočičím očím shromažďovat maximální počet fotonů – klíčová adaptace na život za slabého osvětlení. Kočičí zornice jsou dlouhé a svislé, za denního světla se zužují na štěrbinu, ale za tmy se zvětšují až 300krát (lidské zornice se zvětšují jen 15krát).
Na zadní straně kočičích očí se nachází vrstva zvaná tapetum lucidum, která odráží neabsorbované světlo zpět do sítnice, což je adaptace, která kočkám pomáhá vidět při slabém světle a způsobuje oční lesk, záři, která je vidět, když na ně ve tmě svítí světlo. Jejich periferní vidění je také lepší než naše.

Ostatní aspekty kočičího vidění nejsou tak ostré. Protože jejich sítnice má méně čípků – fotoreceptorů, které vnímají barvy – předpokládá se, že kočky vidí svět méně živě a v méně odstínech než lidé. Tyto čípky jsou také zodpovědné za ostrost vidění, takže kočičí zrak je rozmazanější, a to i přes jejich lepší vidění za slabého osvětlení. To, co kočky vidí na vzdálenost 6 metrů, my vidíme na 30 metrů.
To je však nijak nezpomaluje. Kočky lépe reagují na pohyb než na složité detaily a barvy obrazu, takže je jejich snížené barevné vidění neomezuje.

Sluch

Kočičí uši ve tvaru trojúhelníku fungují jako malé chlupaté satelitní antény. Jejich ušní boltce se mohou nezávisle na sobě otáčet dopředu, dozadu a do stran, aby určily polohu zvuku. Otáčení ušních boltců o 180 stupňů znamená, že kočky mohou určit polohu zvuku s přesností na několik centimetrů během pouhých šesti setin sekundy – rychleji než mrknutím oka – a to až na vzdálenost tří metrů. Dokážou také rozlišit velmi jemné rozdíly ve zvucích, a to i o pouhou desetinu tónu. Jejich ultrazvukový sluch je daleko lepší než u lidí a dokonce i u psů.

Čich

Na rozdíl od ostatních čtyř smyslů je čich plně vyvinutý již v kočičím lůně. Novorozené kotě se rychle orientuje čichem podle nejbližší bradavky a získává první doušky výživného mleziva a mléka.
Odborníci se domnívají, že kočičí čich je asi 14krát lepší než náš. Čichový epitel kočky domácí – specializovaná tkáň v nose obsahující receptory, které detekují pachy – je pětkrát až desetkrát větší než u člověka. Kočky tak mají až 200 milionů specializovaných buněk, které detekují pachy, zatímco my jich máme pouhých pět milionů.
Naši kočičí přátelé mají k dispozici ještě jeden nástroj: Jacobsonův orgán. Receptorové buňky v Jacobsonově orgánu, který se nachází nad tlamou, jsou napojeny na část mozku spojenou se sexuálním, potravním a sociálním chováním. Pokud kočky ucítí něco zajímavého, částečně otevřou tlamu a zkroutí horní pysky, což je výraz nazývaný Flehmenova reakce. Tím se molekuly vzduchu přesunou do Jacobsonova orgánu. Vdechnutý vzduch se zachytí na čichovém epitelu a/nebo Jacobsonově orgánu, což kočkám dává další možnost detekovat molekuly pachu.

Hmat

Kočičí fousky jsou možná jednou z našich nejoblíbenějších věcí, ale kočky jsou na nich opravdu závislé. Fousky, oficiálně známé jako vibrissa, jsou delší a silnější než normální kočičí srst. Každý kočičí vousek vyrůstá z folikulu plného nervů a cév, takže je stejně citlivý jako prsty člověka. Tyto vibrissy pomáhají kompenzovat kočičí slabší vidění na blízko. Rozpoznávají jemné pohyby vzduchu, které mohou signalizovat přítomnost kořisti, a pomáhají kočkám orientovat se kolem překážek.


Teď, když už lépe rozumíte, jak se kočky pohybují po našem světě, vám váš kočičí přítel možná bude ještě bližší.

Zdroj: Nationalgeographic