Lékaři brzy vyčerpají zákonné přesčasy. Jak to bude se stávkami a omezením péče v nemocnicích

Stetoskop (ilustrační foto)

Lékaři a přesčasy

Hrozí v červnu omezování péče v nemocnicích? V tu dobu totiž bude mít velké množství lékařů vyčerpané přesčasy. Po dosažení limitu je nemůže k přesčasům nikdo nutit. Jestli budou pracovat dál, bude záležet na každém z nich. Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí slíbila, že připraví návrhy zákonů, aby se situace změnila. Jenomže podle sekce Mladých lékařů nejsou zákony hotové. Lékaři ale zatím stávkami nevyhrožují.

V prosinci loňského roku vyvolala poprask novela zákoníku práce, která lékařům dovolovala dvojnásobek běžných přesčasových hodin. Zhroucení péče v nemocnicích zabránila na poslední chvíli dohoda. „Dohoda nám dává čas,“ uvedl tehdy prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Mě to posílilo v tom předložit Sněmovně dvě zásadní legislativní změny,“ říkal tou dobou ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kupovat kyselinu hyaluronovou na internetu? Skoro jako sebepoškozování, míní expert

Je konec dubna a návrhy zákonů ještě nejsou hotové a řada lékařů už má své přesčasové hodiny vyčerpané. Třeba na dětské klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem slouží 12 kmenových lékařů. Z nich dva už překročili limit přesčasů, tři to čeká v květnu a tři v červnu. „Systém přesčasů zůstává stejný jako v minulých letech,“ řekla mluvčí nemocnice Alena Roubíčková pro CNN Prima NEWS.

Lékaři dětského oddělení Fakultní nemocnice Bulovka mají v tuto chvíli odpracovanou zhruba polovinu legálních přesčasů. Pokud tímto tempem budou pracovat dál, mohou mít přesčasy vyčerpané zhruba na konci června.

Nemocnice řeší problém po svém

Každá nemocnice problém řeší jinak, někde dávají lékařům podepsat bokem dohody o provedení práce, jinde systém tiše běží dál, někde zavedli třísměnný provoz nebo hledají posily. „Doufáme, že ještě rozložíme pracovní zátěž tím, že přijmeme nové lékaře,“ sdělil primář dětského oddělení Fakultní nemocnice Bulovka Ivan Peychl.

Na otázku, jestli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek připravuje na nějaký krizový scénář, odpověděl: „Správná otázka, ale co s tím má dělat konkrétní nemocnice, to by měl říct ředitel té nemocnice.“

„Do 2. dubna mělo ministerstvo zdravotnictví podat návrhy zákona. Doteď tak neučinilo,“ popsala mluvčí Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová. „Schůzky proběhly dvě. Ohledně zákoníku práce koordinuje ty schůzky ministerstvo práce,“ řekl Válek. Redakce CNN Prima NEWS oslovila i ministerstvo práce a sociálních věcí, to nás ale odkázalo zpět na ministerstvo zdravotnictví.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svědění, zarudnutí a pálení. Na jaře přibývá zánětů očí, jak jim předejít?

Tagy:
nemocnice lékař TOP 09 Vlastimil Válek Česká lékařská komora Milan Kubek Ministerstvo zdravotnictví České republiky Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Zákoník práce přesčasy