Obézních dětí je stále více a rodiče to ignorují, varují lékaři. Cukrovkou dnes trpí i školáci

Jenom v zimě trochu přibral, v létě to zase vylítá. Podobné fráze slýchají pediatři od rodičů dětí s nadváhou denně. Ve většině případů to není pravda a lékaři s obavami pozorují rostoucí počty malých zakulacujících se pacientů. Rodiče si často nepřipouštějí možné zdravotní následky, které dětem hrozí – vysoký krevní tlak, „cholesterol“ či cukrovku druhého typu. I to bylo tématem konference pediatrů Pohybem k životu, která odstartovala 11. dubna v Blansku.

Nadváha a obezita se mezi dětmi v Česku vyskytují dlouhodobě. Podle expertů však problém výrazně „nabobtnal“ během covidové pandemie.

ČTĚTE TAKÉ: Česko, země obézních dětí. Tloustnou a málo sportují. Pomůže daň z cukru, říká expert

„Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše naopak. Dětí s obezitou neustále přibývá a my stále častěji bojujeme s tím, jak to vysvětlit jejich rodičům, kteří na ně mají největší vliv,“ říká organizátorka odborné konference Kateřina Bednaříková, pediatrička a primářka Dětské léčebny Křetín, která se na léčbu obezity specializuje.

Problém s váhou má skoro třetina dětí

Podle ní představuje nejčerstvější data studie Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost z roku 2021. Podle ní má problémy s váhou asi 26 procent dětí, obézních jich je 16 procent. Lékařům nezbývá než neustále varovat rodiče před možnými riziky, která jsou s obezitou spojená.

„Pokud má dítě ve 12 letech nadváhu 30 kilogramů, reálně se vystavuje riziku vysokého krevního tlaku, nezdravé hladiny cholesterolu nebo diabetu druhého typu. A bohužel není výjimkou, že už náctiletí na tyto choroby užívají léky. Při takové zátěži trpí také klouby a celkové držení těla, které se stále ještě vyvíjí,“ vypočítává Bednaříková.

„Se zvýšenou tělesnou hmotností přicházejí potíže, které mají dlouhodobý a závažný dopad na zdravotní stav pacienta, hlavně v případě, kdy se nadváha neřeší. Mezi ty nejrizikovější spadá rozvoj diabetu druhého typu nebo kardiovaskulární onemocnění,“ potvrdil v tiskové zprávě ke Světovému dni obezity, který připadá na 4. březen, přednosta Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Haluzík.

Lékaři se setkávají i s obézními batolaty, většina dětí si obezitu přenese i do dospělosti. „Obezita může přivodit také hormonální poruchy nebo psychické potíže,“ doplnila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Místo poslouchání výtek změní lékaře

Většina rodičů je však podle Bednaříkové vůči těmto varováním hluchá, už proto, že mají často také problémy s váhou. A než by poslouchali výtky, raději změní lékaře.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velikonoce černý kašel nezpomalily, děti ho nosí ze školy dál. Lékaři chystají očkovací mapu

„Při dvouleté frekvenci preventivních prohlídek tak často promeškáme okno, kdy lze nadváhu ještě poměrně snadno zvrátit. A u prohlídky kolem 15. roku pak dítě přijde v takovém stavu, že je kandidátem na bariatrickou operaci (takzvané „podvázání“ žaludku), protože rodina jednoduše není schopna zavést účinná režimová opatření,“ vysvětlila lékařka.

Důvod zmíněného nárůstu nadváhy a obezity u dětí spatřuje v nedostatku pohybu a vysoce energetické stravě. „Příjem jednoduše převyšuje výdej. Dnes už prakticky vymizelo to, že by děti chodily ‚ven‘ a hýbaly se přirozeně. Všechno se děje ve sportovních klubech nebo kroužcích, které také nejsou všude dostupné,“ pokračovala Bednaříková.

Pomoci mohou ozdravné pobyty

Jednou z možností, jak pomyslnou ručičku vah vychýlit na správnou stranu, může být ozdravný pobyt v léčebně. Ten malým klientům pomůže ve správném nastavení zdravějšího režimu. „Dětem ukážeme, jak by se měly stravovat, tedy pravidelně a vícekrát denně, a také jim představíme základy zdravé výživy. Léčebna předvede i možnosti pohybu. Ukážeme dětem, že to není jen o monotónním cvičení nebo chození na procházky, ale že si mohou pohyb zpříjemnit například hledáním kešek nebo jízdou na koloběžce,“ pokračuje lékařka.

V léčebnách se kromě toho snaží používat moderní technologie, respektive aplikace, které monitorují pohyb a spálené kalorie. Ty děti podle ní motivují k hubnutí a pomáhají udržet nastavený režim.

V léčebně se podle Bednaříkové dětem obvykle podaří za měsíc zhubnout přibližně o pět až sedm kilogramů. Především se ale nastartuje metabolismus a dítě může v hubnutí pokračovat i doma.

ČTĚTE TAKÉ: Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

Tam je ovšem podle lékařky klíčová podpora rodičů a spolupráce praktického lékaře, který sleduje pokroky. Proto také léčebna poskytuje po skončení pobytů rodičům i dětem pravidelné konzultace, aby se na dobré cestě udrželi. Lékaři doporučují pobyty pravidelně opakovat.

Tagy: