Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Nová romská síla v Evropském parlamentu Patricia Caro Maya exkluzivně pro ROMEA TV: Motivuje mě anticiganismus, chci zlepšit situaci Romů a Romek v Evropě

28. dubna 2024
Čtení na 2 minuty
Patricia Caro Maya se na konci listopadu 2023 stala další Romkou, která zasedla v Evropském parlamentu (EP). Nahradila tam kolegyni ze španělské strany Podemos Siru Rego, která se stala ministryní ve španělské vládě a na post europoslankyně rezignovala. Psycholožka a výzkumná pracovnice Patricia Caro Maya se v EP snaží prosadit legislativu, která by zlepšila situaci Romů, zejména romských žen a dívek. Uvedla to v rozhovoru pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV během tzv. Romského týdne, který u příležitosti Mezinárodní dne Romů pořádala v Bruselu organizace ERGO Network.

Titulní fotografie: Patricia Caro Maya, romská europoslankyně ze Španělska za stranu Podemos (FOTO: Kristy Kvapilová)

“Největší motivací k mému angažování v politice je anticiganismus,” uvádí Patricia Caro Maya. “Politici toto téma odmítají. Tak jsem v Evropském parlamentu, abych prosadila a podpořila legislativu, která zlepší situaci Romů v lokalitách, především pak situaci romských žen a dívek,” říká Caro Maya.

Romská europoslankyně ze Španělska v rozhovoru pro ROMEA TV zdůrazňuje důležitost účasti Romů a Romek v Evropských volbách, zejména v době, kdy je na vzestupu extrémní totalitní pravice. “Když je tato totalita přítomná v naší společnosti, budeme my Romové první na řadě, kdo bude čelit nenávisti a násilí,” varuje a vyzývá k účasti v hlasování a volbě jakékoli strany, která není extremistická.

Jedním z klíčových bodů její agendy je boj proti anticiganismu ve školách, který ovlivňuje právo romských dětí na vzdělání. “Pokud ochráníme naše děti před anticiganismem ve školách, mohou získat motivaci k pokračování ve studiu na středních a vysokých školách,” vysvětluje Patricia Caro Maya a zdůrazňuje potřebu vytvoření bezpečného prostředí pro romské chlapce a dívky.

Romové v politice jsou podle ní malým zázrakem. V samotném Evropském parlamentu je zastoupení Romů a Romek stále výzvou. Ačkoliv jsou Romové největší národnostní menšinou v Evropě, s odhadovaným počtem 10 až 12 milionů občanů, v Evropském parlamentu jsou v tuto chvíli pouze 4 poslanci a poslankyně hlásící se k romské národnosti. Lívia Járóka za maďarskou stranu Fidesz, Romeo Franz za německé Zelené, Peter Pollák za Hnutí Slovensko a od konce listopadu 2023 i Patricia Caro Maya ze španělské strany Podemos.

“Máme několik romských politiků na různých úrovních státní správy. Jsou to velmi dobré vzory pro Romy a Romky. Takže dochází k nárůstu počtu lidí, kteří by se chtěli přidat a zapojit do politiky. Ale politické strany musí otevřít své dveře, aby tito lidé mohli uplatnit právo se politicky angažovat,” uvedla pro ROMEA TV Patricia Caro Maya.

V současné době se europoslankyně ze Španělska věnuje aktivitám týkající se připomínání holokaustu Romů a Sintů a také mnohonásobné diskriminaci romských žen s důrazem na porodnické násilí. “Máme spousty případů romských žen, které byly vystavené porodnickému násilí,” říká Patricia Caro Maya, která se by toto téma chtěla zahrnout do agendy feminismu a také do mainstreamové agendy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon