Kvíz: Znáte slavné modely automobilových značek?

Dnešní kvíz možná vypadá, že nadchne autíčkáře, ale není tomu úplně tak. Zatímco nadšenci do aut jej určitě zvládnou bez ztráty kytičky a v suchém triku, kdo se v autech nevyzná, ten to bude mít o poznání těžší. Budete mít za úkol přiřadit názvy slavných modelů aut ke značkám, které je vypustily a vypouštějí na trh. Zvládnete to? A co vaši kamarádi a příbuzní? Stanete se nejlepším řešitelem tohoto kvízu široko daleko?

Celkem jsme pro vás připravili čtrnáct známých automobilových značek a čtrnáct modelů, se kterými se denně potkáváme na cestách silnicích a parkovištích.

Aby taky ne. Jde o velkosériové výrobce a modely, které jsme do kvízu zařadili, jsou všechny (s přimhouřením obou očí) zařazeny do segmentu C. Patří tedy do tzv. nižší střední třídy. Pokud nevíte, o co jde, pak o nejprodávanější třídu vozů vůbec. Třeba český bestseller – Škoda Octavia – patří k největším zástupcům této skupiny aut.

Pokud vám i po kvízu chybí určitá dávka poučení, máme pro vás drobnou motoristickou úvahu nad tím, co je to vlastně ten segment C, tedy nižší střední třída. Krásně to dokládají překlady z angličtiny. Zatímco v Evropě jde o “střední vozy”, za oceánem se těmto autům říká “malý rodinný vůz”. Aby něco bylo v USA střední, tak to už by muselo být, že?

Skutečně jde o auta, která najdete někde na pomezí malých a velkých. Někdy se jim říká kompakty, což je asi nejlepší označení. Dostupné bývají nejčastěji jako hatchbacky, někdy též jako liftbacky (typicky ta Octavia) a samozřejmě i jako odvozená kombi. V tom případě už ale slovo kompaktní tak úplně neplatí. Nebo máte pocit, že Škoda Octavia Combi má kompaktní rozměry?

V případě základních hatchbacků mívají vozy této třídy na délku obvykle kolem 4,3 metru, pohodlně pojmou čtyři dospělé pasažéry a do kufru dalších i více než 400 litrů bagáže. Pro nevelkou a málo stěhovavou rodinu tak v pohodě vystačí i jako rodinný dostavník, aniž by se s nimi nepříjemně pohybovalo v centrech velkoměst a kolem obchodních domů. Kdo vozí zavazadel více, toho uspokojí odvozený kombík. A pak jsou tu ještě SUV, ale o těch až někdy jindy…

zdroj: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Open

 

Close