Nasbírejte si jitrocel. Z listů udělejte sirup proti kašli, mast na otoky či čaj pro kuřáky

Jitrocel kopinatý patří mezi nejstarší a taky nejznámější léčivé rostliny. Co všechno tahle všudypřítomná bylina umí? Rozmačkané listy pomáhají při léčbě kožních problémů nebo bodnutí hmyzem. I když se o něm mluví asi nejvíc v souvislosti s léčbou kašle, jitrocel řeší i poruchy trávení. Z listů si udělejte sirup proti kašli, čaj na odvykání kouření či mast na modřiny.

Jak vypadá jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá plevelná bylina s krátkým oddenkem a růžicí přízemních listů. Listy jsou vzpřímené a špičaté, někdy lysé, jindy chlupaté. Na jedné rostlině může vyrůst až 15 stvolů. Lidově se mu říká beraní jazýček, celník, jazýček, myší ocas, olověný jazýček, psí jazyk, skorocel, volský jazyk, babí listí, král cest.

Kde roste jitrocel

V přírodě najdeme jitrocel na loukách, mezích, pastvinách, podél cest, v parcích, na ladem ležící půdě a v travnatých příkopech. Vyskytuje se hojně jako plevel v zahradách.

PŘEČTĚTE SI:  Využijte léčivou sílu divizny velkokvěté. Pěstujte ji a připravte si čaj i sirup

Kdy sbírat jitrocel

Listy z nekvetoucích rostlin sbíráme během května až srpna za suchého počasí kolem druhé hodiny odpolední. Jednotlivé listy přímo u země můžeme seřezávat či odstřihávat. Pokud sbíráme listy s kvetoucími stvoly, musíme stvoly před sušením a dalším zpracováním odstranit.

Sušení jitrocelových listů

Jitrocelové listy jsou náročné na správné sušení, nesmí se pomačkat ani zapařit, protože by při sušení zhnědly a museli bychom je vyhodit.

  • Suší se v tenkých vrstvách do 5 cm, nejprve se mohou krátce předsušit na slunci a pak dosušit ve stínu na vzdušném, dobře větraném místě. Při sušení listy raději neobracejte. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40 °C.
  • Dobře usušené listy se lámou a mají světle olivovou až hnědavě zelenou barvu. Jsou téměř bez pachu a mají mírně nahořklou až svíravou chuť.
  • Protože jitrocel velmi snadno vlhne a plesniví, skladujeme ho nejlépe v hermeticky uzavřených nádobách. Jitrocel a každý přípravek z něj připravený je nutné chránit před světlem, jinak zčerná.

Jitrocel účinky

Jitrocel kopinatý obsahuje glykosid aukubin (má tlumivý účinek na nervovou soustavu a působí antibioticky), alantoin (regeneruje kožní poranění a buňky), množství slizových látek (uvolňují hleny a upravují stolici), dále enzymy, třísloviny, vitaminy A, E a C, hořčiny, vápník, kyselinu křemičitou a draselné soli. Jitrocel je významnou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky.

Na co je dobrý jitrocel

„Jitrocel kopinatý se v lidové medicíně využívá zejména jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu, černém kašli a dalších chorobách dýchacích cest. Často se používá do čajových směsí v kombinaci s mateřídouškou obecnou, proskurníkem lékařským, podbělem lékařským, violkou vonnou nebo diviznou velkokvětou. Ale stoprocentně funguje čaj a sirup ze samotného jitrocele. Kuřákům, kteří se rozhodnou seknout s cigaretami, vřele doporučuji pít jitrocelový čaj jako podpůrný prostředek při odvykání kouření," radí bylinkář Martin Kolár.

Jitrocel také účinně řeší trávicí poruchy spojené se zácpou, čistí střeva i žaludek.  Pomáhá při zánětech ledvin a močového měchýře, bojuje proti chudokrevnosti. Užívá se také při různých gynekologických obtížích, ideálně ve směsi s kontryhelem a hluchavkou bílou.

NENECHTE SI UJÍT: Kontryhel je stará léčivá bylina, která především prospívá zdraví a kráse žen

Jitrocel čistí a hojí

„Zevně se v lidové praxi používá na obklady (z listů, nálevu nebo masti) při ekzémech, spáleninách, zanícených a špatně se hojících ranách. Čerstvá šťáva z listů se používá na hmyzí bodnutí, na odřeniny (tzv. silniční lišej) a drobná poranění, mírní nepříjemné pálení a zmenšuje otok. Kousek listu stačí jemně promnout mezi prsty a potřít postižené místo. Rozmačkané listy rány čistí a hojí," doporučuje bylinkář. Jeho příbuzný jitrocel větší (Plantago major) za ním nijak nezaostává a užívá se stejně.

Jitrocel má pověst všeléku

Jitrocel má už od starověku pověst všeléku. „Jeho čerstvá šťáva se používala zevně k čištění a dezinfekci ran a k zástavě krvácení – na otevřené sečné rány vojáků se přiložily rozžvýkané jitrocelové listy a zavázaly. Jitrocel se po staletí využíval i jako lék proti úplavici, horečce, bolestem zubů, začervení a kašli," říká M. Kolár.

Jitrocelový čaj s mateřídouškou a fialkou proti kašli

Ingredience

Příprava

Byliny smícháme, odměříme jednu lžíci směsi čerstvých bylin nebo 1 lžičku sušených, zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme přibližně 10 minut vyluhovat. Scedíme. Podle chuti osladíme medem nebo bylinným sirupem (nejlépe z černého bezu nebo vlčího máku).

Užívání

Vlažný čaj, připravený vždy čerstvý, pijeme třikrát denně při onemocnění horních i dolních dýchacích cest nebo při chřipce.

Jitrocelový čaj při odvykání kouření

Ingredience

  • 2 lžičky řezaných sušených nebo 2 lžíce čerstvých jitrocelových listů
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Jitrocel zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

„Teplý čaj z jitrocele jako podpůrný prostředek pro kuřáky, kteří se chtějí zbavit svého zlozvyku, je vhodné pít dvakrát až třikrát denně. Pijeme ho taky ve stejném množství při chorobách z nachlazení, při žaludečním a střevním kataru, při průjmu, zánětu ledvin a močového měchýře," doporučuje bylinkář.

INSPIRUJTE SE: Domácí sirupy proti kašli a rýmě. Nejlepší připravíte z tymiánu, česneku nebo rýmovníku

Jitrocelový sirup

Ingredience

  • čerstvě natrhané jitrocelové listy
  • přírodní cukr

Příprava

Listy opláchneme a necháme oschnout. Pak je napěchujeme ve vrstvách s cukrem do sklenice a všechno dobře stlačíme. Necháme do druhého dne usadit. Pak doplníme jitrocelem a cukrem, aby byla je sklenice úplně plná a bylo v ní co nejméně vzduchu. Poslední vrstvou musí být cukr. Sklenici zavážeme trojnásobně pergamenem nebo celofánem. Naplněnou sklenici dáme za okno na slunné místo. Po dvou až třech týdnech, až se cukr rozpustí a sirup ztmavne, scedíme a přelijeme do lahví.

Užívání

Domácí jitrocelový sirup užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.

Domácí jitrocelová mast

Ingredience

  • 3 vrchovaté hrsti listů jitrocelu kopinatého
  • 500 g čistého nesoleného vepřového sádla
  • několik kapek levandulového nebo rozmarýnového esenciálního oleje

Příprava

V kastrolu rozehřejeme sádlo (nesmí se začít smažit!!!) a vmícháme do něj na kousky natrhaný jitrocel. Necháme nejméně týden v temnu a chladnu. Mast pak znovu pomalu rozehřejeme, scedíme přes pláténko, můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje a rozdělíme do kelímků. Necháme ztuhnout. Mast vydrží v lednici zhruba rok.

Použití

Jitrocelovou mastí potíráme vpichy po bodnutí hmyzem, oděrky a odřeniny. Ulevuje při křečových žilách, urychluje vstřebávání otoků a modřin, pomáhá při proleženinách a bércových vředech.

Jitrocel v kuchyni

Na jídlo trháme jen mladé lístky zprostředka růžice, nakrájené na proužky je přidáváme do zeleninových salátů, burgrů, tortil nebo sendvičů, jsou skvělou ozdobou obložených chlebíčků. Výborné jsou obalené v těstíčku a osmažené na rozehřátém sádle.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz,


Přečtěte si také