Každý rok nová mrtvola

Každý rok nová mrtvola

Tisk

dejavu200David Urban patří od povídkové knihy Tři opice mezi mé oblíbené české spisovatele. Nedám na něj dopustit a na každou jeho knihu se moc těším. Jaká je jeho loňská detektivka Déjà vu?

 

 

Na začátku děje se v polorozpadlém domě na okraji města se uprostřed tuhé zimy najde tělo bezdomovce v pokročilém stadiu rozkladu. Poručík Eda Braun se nedokáže ubránit pocitu, že podobnou scénu už viděl, odtud tedy název Déjà vu. Jak uvádí anotace, tak, jak se s kolegyní Dianou Černou ponořují do vyšetřování, zjišťují, že to nebyla jen domněnka – v domě už opravdu někdo zemřel a na nich je zjistit, jestli se jedná o náhodu, nebo zlý úmysl. Kromě spousty otázek a tajemství, kterým čelí, také bojují o čas, protože se může stát další vražda…

David Urban opět čtenářům servíruje zajímavá místa, pohrává si s atmosférou a tak nějak klasicky se nevyhýbá ani lidem z okraje společnosti. Za mě už to k němu patří a nedám na to dopustit, stejně jako na jeho popis vyšetřování. Tím, že je sám kriminalistou, tak se všemu dá věřit a je to navíc moc zajímavé.

Jak nám prozradil v dřívějším rozhovoru, tak v příbězích se snaží pravdivě popisovat policejní práci a chování detektivů, takže nejsou bezchybní a neomylní. „Někdy mají dobré dny, jindy špatné. Moji policisté jsou zkrátka obyčejní lidé, tak jako v reálu. Někdy je stejně jako ve skutečném životě napadne řešení okamžitě, protože znají všechny podstatné skutečnosti. Jindy nemají k dispozici dostatek informací, takže zpočátku tápou, a jakmile je získají, nejasná věc se stane křišťálově jasnou,“ dodal s tím, že v průběhu vyšetřování informace a důkazy teprve získáváte a z nich vyvozujete nějaké závěry a teorie, správné nebo i špatné.

Knihy tohoto spisovatele mě moc baví a příběhy z nich se mi úplně rýsují před očima. Oceňuji zajímavé náměty a také krátké kapitoly. Ty jsou v tomto případě navíc proloženy těmi psanými kurzívou od pachatele, které však neprozrazují vše a nutí jen k dalšímu čtení. Za mě byste si Déjà vu neměli nechat ujít, stejně jako další autorovu detektivku Vražedná splátka. Ta teprve před pár dny vyšla z tiskárny!

David Urban (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, sbírá komiksy a hraje počítačové hry. Rád zdolává lezecké stěny a věnuje se lukostřelbě. Je autorem povídkových sbírek Tři opice (2020) a Výjezdovka (2021), mnohé z publikovaných povídek byly oceněny v nejrůznějších literárních soutěžích. V posledních letech vydal u Kalibru také dva romány, Rozsudek smrti (2021) a Hra o přežití (2022). Za Hru o přežití byl nominován na cenu Magnesia Litera 2022 za nejlepší detektivku.

dejavu

Déjà vu
Autor: David Urban
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 272
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/630570-deja-vu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

kotleta spad200Krvelačného Františka Kotletu netřeba představovat těm, kteří si hoví v poctivé české řezničině, akčních flácích a podobných šílenostech. V prosinci 2016 vydalo nakladatelství Epocha jeho nejnovější knihu Spad. Dočkáme se ne tak nereáln...


Literatura

Miloše Havla cesta křížová

milos havel obalka 200Filmový podnikatel Miloš Havel (1899-1968) bývá podnes řazen mezi rozporuplné osobnosti - zajisté vybudoval barrandovské impérium, avšak rozbouřené politické časy mu zabránily, aby je mohl v klidu rozvíjet. T...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...