Medicína

Oční potíže si děti samy ani neuvědomují


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
29.duben 2024

Se syndromem suchého oka často bojují lidé středního věku i starší, a to především díky životnímu stylu. V dnešním světě plném technologií se ovšem digitální obrazovky dostávají i k dětem stále v útlejším věku, a tím se zatěžují oči mnohem dříve. U dětí je důležité myslet na to, že si většinou oční diskomfort samy neuvědomují.

U dětí je situace jiná než u dospělých. Většinou si nestěžují, na problém se adaptují. Je dobré si ověřit, zda pocitům v oku rozumí. Pro děti jsou slova pálení, řezání očí abstraktní pojmy a musí jim nejdříve porozumět. Podle lékařky mohou být prvním příznakem zarudlé oči. V takové chvíli je dobré vyšetřit oči a zjistit, zda nejsou například suché. Pokud ano, je nutno aplikovat oční kapky, umělé slzy - ideálně bez konzervačních látek.

Studie potvrzují, že umělé slzy jsou účinné v terapii suchého oka a jsou základním stavebním pilířem u terapie. Výběr kapek a intenzitu kapání se nastavuje podle klinického nálezu, subjektivních potíží a podle zatížení, ve kterém dítě je. Nutné je doporučit umělé slzy bez konzervačních látek s obsahem kyseliny hyaluronové. Je dobré vědět, že oční kapky mohou být otevřené pouze určitou dobu, proto volit variantu, kdy mohou být otevřené delší dobu!  Kapání do očí u dětí bývá někdy složité. Je dobré domluvit se na spolupráci s dítětem. Potom dítěti v klidu zaklonit hlavu, opatrně stáhnout dolní víčko a kápnout kapku.

Digitální obrazovky jsou bezpochyby jednou z hlavních příčin poruch pozornosti a koncentrace. Celkem běžně se stává, že děti dorazí domů ze školy a jejich cesty vedou okamžitě k počítači. Sledováním obrazovky se však snižuje frekvence mrkání. Děti sledující počítač mrkají někdy 4krát za minutu namísto obvyklých 15 mrknutí. Přitom mrkání je naprosto zásadní pro to, aby oči zůstaly zvlhčované a slza se rovnoměrně rozprostřela na povrchu oka.

Pokuste se s dětmi dohodnout na pravidlech sledování monitorů. Je pochopitelné, že děti dají přednost hrám na počítači před domácími úkoly. Zkuste se nejdříve rozumně domluvit a vymezit čas, který děti mohou strávit u monitoru. Také je dobré, aby se děti samy aktivně zapojily do pravidelných kontrol času pomocí aplikací. Limity času u obrazovky představují skvělý způsob, jak vyvážit online návyky v rodině. Připravte si společnou dohodu, která bude platit pro všechny členy rodiny.

Zdroje: Ursapharm, Hylo, BENU

Dle TZ

www.botticelli.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová