V lednu byl spuštěn nový screeningový program časného záchytu karcinomu prostaty. Má zvýšit šanci na vyléčení

26. 4. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Shutterstock

Rakovina prostaty se řadí mezi nejčastější zhoubné nádory u mužů. Ročně si tuto diagnózu vyslechne 8000 mužů a téměř 1500 pacientů zemře. Pravidelné plošné kontroly mají být klíčem ke zvýšení záchytu onemocnění v časném klinickém stadiu, kdy je vysoká pravděpodobnost úplného uzdravení.

Od ledna 2024 v Česku běží nový preventivní program časného záchytu karcinomu prostaty. Tento screening má za cíl vyhledat bezpříznakové pacienty v brzkém stadiu tohoto nádorového onemocnění, ve kterém je včasná, vhodně nasazená léčba klíčová pro zvýšení šance na kompletní uzdravení. Zákeřnost karcinomu prostaty spočívá mimo jiné právě v tom, že se ve většině případů rozvíjí, aniž by si muži všimli jakýchkoliv symptomů.

„Pokud je nemoc zachycena v prvním nebo druhém stadiu, je šance pacienta na úplné vyléčení v podstatě stoprocentní. V případě, kdy je nádor odhalen ve čtvrtém stadiu, klesá šance na přežití na 40 %,“ vysvětluje MUDr. Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR, proč je prevence zásadní.

Muži po padesátce mají možnost ovlivnit vlastní zdraví

Tento program se týká mužů ve věku 50–69 let (včetně) bez anamnézy karcinomu prostaty a bez suspekce na tento typ rakoviny. Právě v tomto věku totiž muži nejčastěji onemocní.

Místem primárního kontaktu je pro pacienta jeho praktický lékař (případně urolog, u kterého je sledován pro jiné onemocnění). Cílem lékaře je dle vstupních kritérií (pohlaví, věk, výskyt karcinomu prostaty u příbuzných v přímé linii – otec, syn) vyhledat bezpříznakové osoby a poučit je o důležitosti zúčastnit se tohoto screeningového programu. Preventivní vyšetření navíc mohou podstoupit i pacienti, kteří jsou sledování pro jinou onkologickou diagnózu.

„Úlohou praktických lékařů je oslovení mužů do programu na základě jejich souhlasu a splněním věkových kritérií 50–69 let,“ konstatuje Petr Šubrt, místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR. „Naším úkolem bude muže edukovat a vysvětlit jim význam včasného odhalení rakoviny prostaty,“ dodává.

Co čeká ty, kteří se zúčastní?

Pokud bude muž s vyšetřením souhlasit, praktický lékař či ambulantní urolog mu provede jednoduchý odběr krve pro diagnostický PSA test. V případě pozitivního nálezu (hodnota PSA >3 µg/l) bude pacient odeslán na certifikované pracoviště ambulantní urologie k došetření. Při negativním výsledku zůstává muž v péči svého praktického lékaře či ambulantního urologa, který jej indikuje ke kontrolním odběrům za 2, respektive 4 roky v závislosti na výsledcích vyšetření.

Na certifikovaném pracovišti ambulantní urologie provede lékař specializované vyšetření s cílem vyloučit jiná závažná onemocnění. Dalšími případnými kroky v diagnostice jsou magnetická rezonance (MRI) a dle výsledků případná biopsie, tedy odebrání vzorku prostaty k potvrzení či vyvrácení diagnózy.

Cílem screeningového vyšetření je odhalit zhoubný nádor prostaty v co možná nejčasnějším stádiu, a tím maximalizovat šanci na úspěšnou léčbu.

„Alarmující je, že i přes cílenou osvětu onkologické prevence je velká skupina mužů diagnostikována pozdě, tedy v pokročilém stádiu onemocnění. Více než 22 % mužů je diagnostikováno ve 3. nebo 4. stádiu. Jde ročně téměř o 2000 mužů, proto je časná diagnostika zcela zásadní,“ říká ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Zdroje: vzp.cz, nzip.cz, uzis.czcus.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?