Prognózy hospodářského růstu zemí G7 a BRICS v roce 2024

Mezinárodní měnový fond zveřejnil prognózy růstu reálného hrubého domácího produktu pro rok 2024 a zatímco celosvětový růst by měl zůstat stabilní na úrovni 3,2 %, u různých velkých zemí se prognózy snižují.

Infografika na webu Visual Capitalist znázorňuje prognózy růstu reálného HDP v roce 2024 na základě údajů z výhledové zprávy MMF World Economic Outlook 2024 pro členské země G7 a BRICS spolu se Saúdskou Arábií, která stále zvažuje pozvání do tohoto bloku.

Předpokládá se, že Čína a Indie si v roce 2024 udrží poměrně vysoké tempo růstu na úrovni 4,6 %, resp. 6,8 %, ale ve srovnání s předchozím rokem Čína roste o 0,6 procentního bodu pomaleji, zatímco Indie o celý procentní bod pomaleji.

Na druhou stranu čtyři země G7 by měly růst rychleji než v loňském roce, mezi něž patří i Německo, které se v roce 2023 vrací ze záporného růstu reálného HDP ve výši -0,3 %.

Navzdory většinou nižším prognózám růstu v roce 2024 ve srovnání s rokem 2023 mají země BRICS stále výrazně vyšší průměrnou prognózu růstu ve výši 3,6 % ve srovnání s průměrem zemí G7 ve výši 1 %.

Zatímco celkový HDP zemí G7 je přibližně o 15 bilionů USD vyšší než HDP zemí BRICS, s pokračujícími vyššími tempy růstu a potenciálem přidávat další členy se zdá, že BRICS do dvou desetiletí předstihne G7 v ekonomické velikosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.