Na světě trpí hladem a nedostakem potravin 282 milionů lidí, situace se v roce 2023 zhoršila

Aktuální zpráva ukazuje, že situace ohledně potravinové nejistoty a akutního hladu se ve světě v uplynulém roce zhoršila.

V uplynulém roce 2023 se zhoršila potravinová nejistota po celém světě. Akutním hladem v důsledku konfliktů trpělo asi 282 milionů lidí na světě, uvedla nová zpráva Food Security Information Network (FSIN). Nejhorší situace je v tomto ohledu v Gaze a v Súdánu.

Ve srovnání s rokem 2022 došlo v uplynulém roce ke zvýšení počtu lidí, které čelí akutní potravinové nejistotě. V roce 2023 se jejich počet zvýšil o celkem 24 milionů lidí – na vině jsou extrémní povětrností jevy a ekonomické otřesy. Loni se přitom situace zhoršila v celkem 12 zemích světa, což znamená, že se tento problém zeměpisně rozšiřuje v důsledku nových a silnějších šoků. Kromě toho se velmi zhoršila potravinová situace v zemích jako je Súdán a Gaza.

Zpráva označila globální vyhlídky na letošní rok jako „chmurné“.  Počet lidí, kteří čelí akutní potravinovou nedostatečností roste v posledních pěti letech. Tento stav znamená, že lidé čelí takovému nedostatku potravin, který ohrožuje jejich životy nebo živobytí, a to bez ohledu na příčiny nebo délku trvání.

V roce 2023 se na pokraji hladomoru ocitlo asi 700 tisíc lidí, z toho 600 tisíc právě v Gaze. Od té doby se číslo lidí sužovaných hladem zvýšilo v Gaze na 1,1 milionu lidí.

Od roku 2016 vzrostl počet lidí trpících nedostatkem potravin ze 108 milionů na 282 milionů, odhaduje Globální sítě proti potravinovým krizím.

Celá zpráva anglicky ZDE.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.