Moskva tvrdí, že její jednotky dobyly další vesnici na východě Ukrajiny

Přidat na Seznam.cz

Ruské ministerstvo obrany v neděli ujistilo, že ruské síly získaly kontrolu nad další vesnicí na východě Ukrajiny, což svědčí o jejich rostoucí převaze v počtu mužů a munice na bojišti. Informují o tom deníky The Moscow Times a Barron´s.

V posledních dnech dosáhly ruské síly ve východní Doněcké oblasti značného pokroku, což vyvolalo neobvyklou kritiku ukrajinských vojenských blogerů na adresu vlastních ozbrojených sil.

„Naše vojenská jednotka úspěšně zajistila vesnici Novobachmutivka v Doněcké lidové republice prostřednictvím aktivních operací,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany během své rutinní aktualizace bojišť.

Novobachmutivka, která se nachází přibližně 10 kilometrů severně od Avdijivky, se dostala pod kontrolu Ruska po intenzivních střetech, podobných těm, kterých jsme byli svědky při dobytí Avdijivky v únoru.

Kritika z kanálu Deep State na Telegramu, který je úzce spojen s ukrajinskými ozbrojenými silami, ukázala prstem na velitele ukrajinských jednotek v regionu za „zhoršení obrany, což vedlo ke značným ztrátám“.

Moskva se v sobotu pochlubila, že její ruské síly pronikly hluboko do ukrajinských obranných linií v okolí Doněcku. Přiznala některé „taktické úspěchy“ Ruska v oblasti a ukrajinské vojenské vedení připustilo zhoršení vlastních pozic.

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky na ministerstvu obrany, počátkem tohoto měsíce varoval před pravděpodobným zhoršením situace na ukrajinském bojišti do poloviny května až začátku června.

Zdroj: The Moscow Times, Barron´s