Další ruský novinář byl uvězněn za práci pro Navalného tým

Přidat na Seznam.cz

V Rusku byl zatčen další ruský novinář obviněný z „extremismu“, a to kvůli tvorbě videí pro tým zesnulého disidenta Alexeje Navalného, informují deníky The Moscow Times a Barron´s.

Zatýkání novinářů

Po sobotním zatčení Konstantina Gabova se Sergej Karelin, bývalý novinář agentury AP, stal druhým reportérem zadrženým na základě podobných obvinění. Gabovovi, který příležitostně přispíval do agentury Reuters, hrozí vyšetřovací vazba nejméně do 27. června.

„Agentura Associated Press je hluboce znepokojena zadržením Sergeje Karelina,“ uvedla agentura AFP. „Aktivně zjišťujeme další podrobnosti.“ Karelin i Gabov jsou obviněni z napomáhání při výrobě videí pro Navalného kanál na YouTube NavalnyLIVE.

Navalnyj, hlasitý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, zemřel za podezřelých okolností v únoru, přičemž jeho hnutí bylo později úřady označeno za „extremistické“, čímž se jeho členové vystavili právnímu nebezpečí.

Zvýšený tlak

Zásahy proti nesouhlasným hlasům zesílily a nezávislá a zahraniční média čelí zvýšenému tlaku, zejména po konfliktu na Ukrajině.

V březnu byla na základě obvinění z „extremismu“ zadržena také fotografka Antonina Kravcovová za reportáže o procesech s Navalným pro SOTAvision a v pátek byl zatčen novinář Sergej Mingazov za údajné šíření „nepravdivých informací“ o zneužívání ukrajinské armády.

Mezi vězněnými novináři je i Evan Gerškovič z deníku The Wall Street Journal, obviněný ze špionáže, a Alsu Kurmaševová, rusko-americká novinářka Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, zadržovaná od října za to, že se nezaregistrovala jako „zahraniční agent“.

Zdroj: The Moscow Times, Barron´s