Dělostřelecké systémy 2S1 Karafiát a 2S3 Akacija na cestě na Ukrajinu. Mají zřídka vídanou kamufláž

Němečtí obyvatelé spatřili „zásilku zbraní“, která směřovala na Ukrajinu. Jedná se o dobře známé dělostřelecké systémy 2S1 Karafiát a 2S3 Akacija, ovšem ve výrazné, zřídka vídané kamufláži. Vysvětlujeme, odkud se mohly na Západě vzít, a připomínáme jejich schopnosti.

Ze stručných popisů doprovázejících fotografie zveřejněné na sociálních sítích vyplývá, že transportér byl registrován v Bremerhavenu. Pozorovatelé války na Ukrajině rychle upozornili, že dělostřelecké systémy, které jsou zde vidět, se vyznačují kamufláží, kterou používají irácké jednotky.

Záhadná zásilka 2S1 Karafiát a 2S3 Akacija z Iráku

Předpokládají, že zbraně mohly pocházet z Velké Británie, kde skončily před lety po válce v Perském zálivu, které se účastnilo několik západních zemí. Takový scénář je pravděpodobný vzhledem k tomu, že se jedná o oblast Německa, kde se nachází přístav Brémy-Bremerhaven, čtvrté největší překladiště v Evropě. Přijmout tam loď s vojenským vybavením ze Spojeného království by nebyl problém.

Zde je také zajímavé, že Irák svého času získal od SSSR dělostřelecké systémy 2S1 Karafiát a 2S3 Akácie. Oba byly hojně využívány ve válce na Ukrajině a oběma stranami konfliktu. Přestože jsou staré, stále dobře plní role, pro které byly určeny. Jak navíc spočítali analytici, 2S1 Karafiát a 2S3 Akacija jsou stále nejoblíbenějšími dělostřeleckými prostředky ve výzbroji ruské armády. Totéž může platit i pro ukrajinské ozbrojené síly, které vždy do značné míry spoléhají na postsovětské konstrukce, píše web Military Today.

2S1 Karafiát je houfnice, která se vyráběla v letech 1971-1994. Byla namontována na pásovém podvozku transportéru MT-LB a vybavena motorem o výkonu 300 koní, což z ní činí samohybné a mobilní zařízení. Celá konstrukce váží téměř 16 t a je uzpůsobena pro střely ráže 122 mm. Každý z nich váží asi 22 kg a je schopen zasáhnout cíle na vzdálenost až asi 15 km. Dosah lze prodloužit na přibližně 23 km použitím střel s plynovým pohonem.

Naproti tomu v případě 2S3 Akacija je výzbroj tvořena houfnicí ráže 152,4 mm D-20, která je umístěna na podvozku SU-100P s motorem o výkonu 520 koní. Maximální dostřel se standardní municí je přibližně 18,5 km. Posádka má k dispozici také pomocnou zbraň, kterou je kulomet ráže 7,62 mm.

Zdroj: redakce, militarytoday.com, Wikipedia