29.04.2024 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinka ve fotovoltaice: Střídač WIT je impuls pro větší energetickou nezávislost českých zemědělců

Nenápadná rodinná firma ze Šumperska, zabývající se výrobou uzenin, se může pochlubit evropským prvenstvím. Na její fotovoltaickou elektrárnu byl poprvé použit komerční hybridní střídač WIT. Díky kombinaci parametrů má řada WIT předpoklad stát se finančně dostupným řešením pro zemědělce a menší výrobní podniky, které hledají cestu, jak snížit své výdaje za energie.

“Víme, že naši zemědělci mají zájem o fotovoltaiku, díky které mohou snížit své účty za energie a dosáhnout větší soběstačnosti provozů. Doposud ale byla nabízená řešení pro mnoho z nich finančně nedostupná a složitá na montáž i obsluhu. Nyní mají komerční instalace pro tento segment v ČR nový impuls díky revoluční technologii WIT od Growatt,” popisuje novinku Radek Orság, ředitel SOLSOL.

Střídače WIT jsou jedny z prvních hybridních střídačů, které disponují jednak vstupy na panely, ale zároveň pracují ruku v ruce s baterií APX. Spojují tak více funkcí do jednoho zařízení. To s sebou přináší až o polovinu nižší pořizovací cenu oproti jiným technologiím. Otevírají tak dveře k obnovitelné energii i podnikům, které o ní zatím pouze vzdáleně přemýšleli.

Bez starostí a s poloviční pořizovací cenou

Z hlediska instalace a samotného provozu přináší střídače WIT další nesporné výhody. “Jedná se hlavně o princip all in one, kdy nám odpadnou starosti s nákupem a propojením různých značek technologií. Už to zjednoduší instalaci a provoz na naprosté minimum. Vše se řeší s jedním dodavatelem a jedním výrobcem,“ dodává Orság ze společnosti SOLSOL, která technologii do ČR dodává.

Od toho se odvíjí i kratší čas na instalaci, kterou zvládne každá zaškolená firma. WIT navíc přináší zásadní zjednodušení, protože využívá stejný princip zapojení jako běžné rezidenční instalace. Střídače WIT ve spojení s APX baterií umožňují také 100 % asymetrii, která umožní majiteli uchovat všechnu energii v baterii a zamezí přetokům do sítě. Energii poté může dle svých potřeb provoz využít později pro potřeby výroby nebo chodu objektu.

Instalace o výkonu FVE: 99,9 kW, výkon hybridního střídače: 100 kW, kapacita úložiště: 200,7 kWh

Řešení pro menší i větší provozy

Growatt s novinkou přichází v době, kdy se zvedá zájem právě o komerční projekty různého rozsahu v rámci zemědělské výroby a hospodářství. “Podle požadavků majitele se dá fotovoltaika s WIT individuálně škálovat od 50 kW až do 900 kW. Stejně tak je systém flexibilní i s ohledem na měnící se potřeby zákazníka, který může v budoucnu zvyšovat požadavky na energetickou nezávislost svého podniku,” uzavírá Orság.

Samozřejmostí je i možnost pořízení této technologie se státní dotací.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down