Když je dítě schopné zabít kamaráda. Depresivní severská minisérie si podmanila Netflix

Zdroj: Netflix

Švédská minisérie Vysvoboď mě je dojemným příběhem o síle dětského přátelství a zdrcujícím obrazem toho, co se stane, když společnost nedokáže ochránit ty, kteří to nejvíce potřebují. Na Netflixu je od minulé středy a mezi českými diváky nabírá na popularitě.

Je zima a na opuštěném dětském hřišti poletují sněhové vločky. Vedle houpačky leží umírající čtrnáctiletý chlapec Bilal s dírou v hlavě a za ním, s pistolí v ruce, stojí jeho nejlepší kamarád Douglas. Utíká z místa činu, odhazuje zbraň, vrací se domů, pere si oblečení, sprchuje se a bere si něco na otupení smyslů.

Čtěte také: Netflixem otřásá skutečný příběh rodičů, kteří zavraždili svou adoptivní dceru

Policejní detektiv Farid Ayad je následně přivolán na místo činu. Jeho kolegyně Lana mu neochotně sděluje, že obětí je kluk, kterého docela dobře zná. Billy je stále naživu, ale šance na přežití jsou malé. Douglas nepřizná, co se stalo, ale známky toho, že v tom má prsty, jsou zcela zřejmé.

Seriál klade zásadní otázky o naší psychice a morálce. Je pozdě pro děti, jejichž osud předurčila chudoba, sociální vyloučení a špatná výchova? V ohrožených komunitách trpí svobodné matky, místní živnostníci i strážci zákona, kteří se snaží pochopit a zastavit stupňující se násilí.

Pětidílný seriál Vysvoboď mě je na Netflixu od 24. dubna. Stojí za ním režisérka Anna Zackrisson zodpovědná za neméně mrazivou minisérií Sneengle a scénárista Lásky a anarchie Alex Haridi. V současné době patří severská novinka mezi nejsledovanější seriály Netflixu, konkrétně uzavírá TOP pětku.

Zdroj: Netflix