Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Delaine Le Bas: Romská umělkyně nominována na prestižní Turnerovu cenu

29. dubna 2024
Čtení na 2 minuty
Galerie Tate Britain (FOTO: Paul Stafford, Travelmag, CC BY-ND 2.0 DEED, Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Galerie Tate Britain (FOTO: Paul Stafford, Travelmag, CC BY-ND 2.0 DEED, Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Slavná galerie Tate Britain oznámila, že romská umělkyně Delaine Le Bas je jednou ze čtyř umělců, kteří byli nominováni na prestižní Turnerovu cenu pro rok 2024. Informoval o tom britský magazín The Travellers‘ Times.

Dalšími nominovanými jsou Pio Abad, Claudette Johnson a Jasleen Kaur. Díla všech nominovaných budou v Británii vystavena od 25. září 2024 do 16. února 2025. Vítěz ji 40. ročníku Turnerovy ceny bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu v Tate Britain 3. prosince 2024.

“Je mi ctí vyhlásit tak fantastický seznam umělců a nemohu se dočkat, až na podzim uvidím jejich výstavu v Tate Britain,” řekl Alex Farquharson, ředitel Tate Britain a předseda poroty Turnerovy ceny. “Všichni čtyři tvoří díla plná života. Ukazují, jak současné umění dokáže fascinovat, překvapovat a dojímat a jak silně dokáže vypovídat o složitých identitách a vzpomínkách, často prostřednictvím těch nejjemnějších detailů,” dodal Farquharson.

Delaine Le Bas je nominována za prezentaci Incipit Vita Nova. Zde začíná nový život/A New Life Is Beginning na výstavě Secession ve Vídni. Le Bas proměnila galerii v působivé performativní prostředí zavěšené na malovaných látkách a zaplněné divadelními kostýmy a sochami. Umělkyně čerpala z bohaté kulturní historie Romů a svého zájmu o mytologie a zabývala se tématy smrti, ztráty a obnovy, k čemuž ji inspiroval odchod její babičky.

Porota při hodnocení této výstavy ocenila odvahu Le Basové v tomto období její tvorby a byla ohromena energií a bezprostředností této výstavy a jejím silným uměleckým vyjádřením v době plné chaosu.

Delaine pro The Travellers‘ Times popsala svou “zvláštní a zajímavou cestu” k dosažení pozice významné a uznávané profesionální umělkyně. “Byla to zvláštní a zajímavá cesta. Hodně mě zajímala móda a odívání, proto jsem vystudovala uměleckou školu, ale nakonec jsem se stala umělkyní, i když odívání a kostymérství je také součástí mé práce,” uvedla pro server umělkyně.

Z pěti sourozenců byla Delaine nejstarší dcerou, kterou bavilo chodit do školy. “Do školy jsem chodila ráda, což bylo těžké, protože jsem jediná z nás pěti, kdo školu dokončil. A pak jsem měla nápad jít na uměleckou školu,” říká Delaine. Právě na umělecké škole se Delaine seznámila se svým manželem Damianem Le Basem.

V prosinci 2017, uznávaný britský umělec spojený se značkou Outsider Art (nebo Art Brut) a přední představitel “romské revoluce” v umění, Damian Le Bas bohužel zemřel.

Delaine říká, že její umění je o identitě a politice. “Je v něm i feminismus,” řekla. “Je to také o rasismu a jeho různých podobách a jeho komplexnosti a o tom, jak se různí lidé staví ke společenským otázkám. Je to všechno spojené dohromady a velmi často se v tom, co dělám, objevují všechna tato témata,” dodala Delaine Le Bas.

Turnerova cena, jedna z nejznámějších světových cen za výtvarné umění, si klade za cíl podporovat veřejnou debatu o novinkách v současném britském umění. Cena byla založena v roce 1984 a je pojmenována po radikálním malíři JMW Turnerovi (1775-1851) a je každoročně udělována britskému umělci za vynikající výstavu nebo jinou prezentaci jeho díla. Vítěz Turnerovy ceny získá 25 000 liber a 10 000 liber získají ostatní umělci zařazení do užšího výběru.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon