I když se často mluví o tom, že se malí psi třesou kvůli zimě, není to vždy jediný faktor. Existuje mnoho dalších podnětů, které přispívají k tomuto chování, a některé z nich bývají důsledkem i vážnějších zdravotních problémů.

Bez ohledu na příčinu je ovšem důležité pejskovi poskytnout náležitou podporu a péči, kterou zrovna potřebuje. Co všechno se za třesem malého psa může schovávat?

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Jakých 6 různých příčin může signalizovat neustálý třes u malého psa se dozvíte z videa na YouTube, na kanálu BEMYPET:

Zdroj: Youtube

Spousta stresových spouštěčů

Třes psa může být přirozenou reakcí na různé podněty jako je stres, strach nebo i radost. Malí psi jsou často emocionálně citlivější než jejich větší druzi, a proto mohou intenzivněji prožívat různé situace.

Setkání s novými lidmi nebo zvířaty, změny v prostředí, bouře či návštěva veterináře může v psovi vyvolat silné emoce včetně třesu. Zkuste svému psovi v těchto těžkých chvílích dát pamlsek nebo hračku, aby se soustředil na něco jiného a uklidnil se.

Dlouhodobý syndrom třesu

U některých psů jako je westík, bišon, pudl nebo maltézský psík, většinou vyústí úzkost a strach až v syndrom třesu neboli syndrom bílého psa. Pokud se tak stane, je zapotřebí podávat psovi kortikosteroidy, které třes postupně zmírní až ho zcela vyléčí. Důležité je proto zajít s pejsek k veterináři, abyste mohli začít s jeho léčbou co nejdříve.

Nebezpečí v podobě otravy

Malí psi jsou velmi zvědaví tvorové, kteří mohou snadno sníst toxické látky, aniž byste si toho všimli. Projevem otravy však nemusí být pouze třes, ale také zvracení, průjem, slintání, malátnost či těžké dýchání.

Otrava může být způsobena jedovatými rostlinami, čokoládou, rozinkami, domácími chemikáliemi a dalšími nebezpečnými látkami. Pokud se váš pes otráví, je nutná okamžitá návštěva veterináře.

Psinka není psina

Psinka je virové onemocnění, které nejčastěji postihuje nenaočkovaná štěňata. Může se projevovat různými symptomy, včetně horečky, kašle, slinění, výtoku z nosu a třesu. I přesto, že na tuto nemoc neexistuje žádný lék, veterinář může psovi předepsat antibiotika a další léky, které zmírní veškeré příznaky psinky. To může psovi zachránit i život!

Příznak onemocnění ledvin

Neustálý třes u malých psů může být způsoben také onemocněním ledvin. To mnohdy vede k narušení rovnováhy tekutin a minerálů v těle psa, což má za následek třes, časté močení a nadměrnou žízeň. I když z počátku jsou příznaky velmi slabé, je důležité je včas odhalit, aby pak nedošlo k rychlému selhání ledvin.

Související články

Zdroje: adbz.cz, psiusmev.cz, fera24.cz