Chrudimské noviny Z Desatera problémů města Chrudim se stala kamufláž

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Z Desatera problémů města Chrudim se stala kamufláž

Chrudim – Tváří se jako souhrn požadavků toho nejdůležitějšího, co ještě chybí ke zlepšení života ve městě. Ale pozor, není tomu tak! Na seznamu se navíc objevuje i bod, na který město nemá žádný vliv, a to nejdůležitější se například neřeší vůbec. Po delší covidové pauze je tu zpátky Desatero problémů města Chrudim, ze kterého mohou mít občané pocit, že se zohledňují skutečné problémy většiny obyvatel a město má vůli je řešit. Je tomu tak ale ve skutečnosti?

Problémy zapisují na papír úředníci.  Zdroj: MěÚ Chrudim

I když problémem číslo jedna zůstává v Chrudimi i nadále parkování, protože město stále nemá na svůj počet obyvatel ani jeden parkovací dům, řešení tohoto nejpalčivějšího problému se na seznamu Desatera problémů města Chrudim vůbec neobjevuje. Proč? Desatero není o skutečných problémech občanů města. A to proto, že se nedodržují základní pravidla pro průzkumy veřejného mínění, které musí splňovat určitá pravidla, aby měly potřebnou výpovědní hodnotu.

Výběr je omezený a chybí možnost zvolit jinou odpověď.  Zdroj: Munipolis

To znamená, že pokud by chtělo město skutečně poznat, co občany zajímá a tíží, nebude ovlivňovat respondenty tím, že jim bude předem jakékoliv problémy podsouvat. Každý sociolog ví, že v přítomnosti ostatních lidí nebo nevyškoleného tazatele vždy vzniká riziko ovlivňování. Napovídání konkrétních odpovědí je absolutně nepřípustné, proti pravidlům, nevypovídá o skutečnosti a zahrává si s ovlivňováním veřejného mínění.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele daniel.lebduska
#10750 daniel.lebduska 30. Duben 2024 - 10:10
Tak já k tomu dám druhý úhel pohledu. Na akci jsem byl, bavil jsem s lidmi a neexistuje tam jakákoli cenzura. Každý tam může napsat co fakt chce řešit. Sám nevím, proč se problém s parkováním neukazuje jako jedno z palčivějších téma, ale osazenstvo (minimálně tohoto ročníku) to tak nevnímá. Problém vidím v tom, že tam byla opravdu málo zastoupena skupina lidí pod 40 let. Pro příště by asi stálo za to, aby ta online anketa nevycházela z výsledků té fyzicé sešlosti, ale aby ta anketa byla na stejné startovní čáře. To by mohlo hodně pomoct při zlepšení objektivity.
Obrázek uživatele emik
#10753 emik 3. Květen 2024 - 22:40
Mě překvapila absolutní důležitost opravy zámku v Medlešicích. Pravdou ovšem je, že mě nezajímá...