Rusko je pobouřeno příspěvkem litevského velvyslance o zničení Krymského mostu

Přidat na Seznam.cz

Litevský velvyslanec ve Švédsku a jeho příspěvek na sociálních sítích vyvolal vlnu kontroverzních reakcí, když zavtipkoval o zničení Krymského mostu. Ruští představitelé na něj reagovali výhrůžkami, uvádí server New Voice Of Ukraine.

,,Pokud někdo ještě neměl možnost se vyfotit u Kerčského mostu, je ještě čas,“ napsal na sociální síti X ke koláži. Tím zaznačil, že by ukrajinské síly mohly tuto nelegálně postavenou stavbu zničit.

Rusko je pobouřeno

První náměstek zástupce Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na něj reagoval výhrůžkami. Podle Poljanského je i bez „litevských věštců“ známo, že Krym i Krymský most jsou jedním z hlavních cílů kyjevského režimu a jeho pánů z NATO, informuje agentura RIA Novosti.

Ruský náměstek řekl, že přijde soudný den, kdy „servilní baltské bažiny“ budou podobných výroků litovat.

Útok na Kerčský most

K případným dalším útokům na Krymský most se vyjádřil také místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv, píše agentura RIA Novosti. Ten kdysi řekl, že další útok na most spojující poloostrov Krym s Ruskem by znamenal eskalaci konfliktu. Zároveň varoval Ukrajinu, že takový útok by se neobešel bez nevyhnutelné odvety.

Legitimní vojenský cíl

Šéf centra strategických komunikací obranných sil Dmytro Pletenčuk nedávno potvrdil, že Krymský most je ukrajinským legitimním cílem. Podle něj by tato stavba vůbec neměla existovat a je naprosto zbytečná. Krymský most není Rusy využíván v takové míře, jako na začátku války. Most údajně v současné době Rusům neposkytuje vojenskou logistiku, uvádí server UNIAN.

Zdroj: New Voice Of Ukraine, RIA Novosti, UNIAN