Seriál Chalupáři viděl v Česku téměř každý. Historky z něj se často citují a některé vtipy takřka zlidověly, stejně jako znělka začínající slovy “Když máš v chalupě orchestrion…”. 

Počin, který vypráví příhody měšťáků přijíždějících na víkend na venkov, viděly již miliony diváků a stále se čas od času vysílá.

Jedním z hlavních důvodů, proč byl seriál tolik úspěšný, byly pochopitelně výborné herecké výkony celého obsazení. Na place se tenkrát sešli skuteční profesionálové, kteří odvedli skvělou práci.

V Chalupářích si zahrál herec Vladimír Menšík, který patří mezi opravdové legendy českého filmu. Dokázal zahrát jakoukoli roli, ať už vážnou nebo komickou. 

Vladimír Menšík dostal královský honorář

Byl také skvělým vypravěčem a diváci ho měli rádi nejen na plátně, ale také v silvestrovských show, které dokázal obohatit svým smyslem pro humor.

Produkce filmů si ho pochopitelně velmi považovaly. V seriálu Chalupáři za svou roli řidiče Tondy Čiháka obdržel honorář ve výši 108 000 Kčs. Dnes by taková částka nejspíš nikoho neohromila, tehdy šlo ale o skutečně velké peníze.

Štědrý plat dostal i navzdory tomu, že se jeho postava v seriálu nevyskytovala až tak často a vůbec nešlo o hlavního hrdinu. Vladimír Menšík byl ale natolik populární komik, že nebylo těžké si spočítat, kolik pozornosti přitáhne právě jeho obsazení.

Hlavní duo hrdinů si vydělalo méně

V centru dění bylo v Chalupářích duo ve ztvárnění Josefa Kemra a Jiřího Sováka. Ti se pro potřeby seriálu vtělili do Bohouše Císaře a Evžena Humla. I když šlo o hlavní hrdiny, jejich honorář byl překvapivě menší než Menšíkův. Každý z nich tehdy dostal po 70 000 Kčs.

Na tehdejší poměry ale stále šlo o poměrně slušný honorář, který odrážel také momentální popularitu herců.

Gabriela Vránová byla oceněna výrazně hůře

O poznání hůře na tom byla herečka Gabriela Vránová. Ta si zahrála sice vedlejší, ale velmi důležitou roli. Jako odměnu ovšem obdržela pouze 12 000 Kčs. 

Stále to sice bylo více, než byla tehdejší průměrná mzda, nicméně v porovnání s ostatními kolegy Vránová dopadla skutečně jako chudá příbuzná.

Rozpočet celého seriálu přesahoval 12 milionů korun československých a jednalo se na soudobé poměry o poměrně nákladný projekt. Protože jsou ale Chalupáři populární dodnes, tato investice se tvůrcům rozhodně vyplatila.

Zdroje: Dotyk, Aha

Související články