Hlavní obsah
Zdraví

Zubařů máme dost. Za špatnou dostupnost mohou politici, říká prezident ČSK Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / pexels.com

Je málo zubařů, nebo není málo zubařů? O to se v pořadu Za pět minut dvanáct přeli prezident České stomatologické komory (ČSK) Roman Šmucler a senátorka Jitka Seitlová.

Článek

Byť se celá debata vedla spíše o návrhu senátu, za jakých podmínek umožnit práci zahraničním zubařům, zaznělo v diskuzi několik zajímavých informací mimo hlavní téma. Tyto informace by si zasloužili detailně rozebrat.

Například:

· dle senátorů až 1 800 000 lidí nemá pravidelnou stomatologickou péči.

· dle stomatologické komory existuje spousta zubařů, kteří nemají co dělat

· v ČR ordinuje 8114 (nebo 8900 včetně specialistů) zubních lékařů

· zubaři u nás jsou nejmladší v celé EU (v roce 2022 byl průměrný věk kolem 50 let)

· ČSK plánuje vypovědět smlouvy se zdravotními pojišťovnami, domluvit se na nových s částkami, které odpovídají Rakousku a přejít na rakouský model

Rakouský model

Se zajímavou myšlenou přišel Roman Šmucler, ale nedostal prostor ji více představit. Jeho vyjádření se dá pochopit tak, že když skončí v Bruntále zubař, pouze na toto místo by měla zdravotní pojišťovna vyhlásit výběrové řízení. Jinde by si praxi „na pojišťovnu“ otevřít nesměl, například v sousedním větším městě, kde je zubařů dostatek. Kdyby se smlouva vypsala jen pro místa, kde zubaři opravdu chybí, stomatologům nezbyde nic jiného než ho přijmout. Tím se vyřeší lokální problém.

Z Prahy do pohraničí

Přechod na rakouský model počítá se zvýšením úhrady plateb od zdravotních pojišťoven za provedené výkony. Toho chce prezident ČSK dosáhnout tak, že zubaři hromadně vypoví smlouvy se zdravotními pojišťovnami a uzavřou nové s vyššími úhradami. Zajímavější by bylo to, co jsme se ovšem už nedozvěděli. Znamenalo by to, že by část zubařů například v Praze nemohla otevřít svou praxi „na pojišťovnu?“ Protože potřebných a tím pádem vypsaných míst by tam bylo méně, a naopak by se objevila místa v neatraktivních oblastech? Nevedlo by to k masivní změně zubařských ordinací na soukromé praxe nezávislé na úhradách od pojišťoven? Nebo by jim pojišťovny dostatečně vynahradily ušlý zisk z velkých měst, když odejdou jinam? Pokud by se podařilo rakouský model realizovat, skutečně by to mohlo zajistit rovnoměrné rozmístění zubařů?

Má to háček

Bohužel se nedostala vůbec řeč na detailnější rozbor rakouského modelu a to, jestli tento způsob přetáhne zubaře z míst, kde je jich dostatek do neatraktivních lokalit. Když si zubař ve velkých městech i bez smlouvy s pojišťovnou (kterou mimochodem nemá už 10 % ordinací a nikomu to evidentně nevadí) vydělá stejně nebo víc peněz? Zubař v dnešní době pojišťovnu a její úhrady vůbec nepotřebuje, ale naopak zdravotní pojišťovny tahají za kratší konec a ztratily na zubaře veškeré páky.

Nepřipravený moderátor

Zaskočilo mě, jak rychle moderátor vzdává pokusy o otázky, aniž by na ně dostal odpověď. Případně neuměl zareagovat na odpovědi a doptat se dál. Pokud za tím byl časový tlak, měl to být rozhovor s jedním hostem. Takto oba hosté sotva dokázali reagovat na sebe navzájem a pak už neměli čas představit a vysvětlit svou myšlenku.

Pokud máte trpělivost se skákáním si do řeči, nezodpovězením dotazů, mdlým moderátorem, můžete zde shlédnout celý pořad.

- - -

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-jestli-nemate-zubare-malo-ho-hledate-vzkazal-sef-stomatologu-223851#utm_content=ribbonnews&utm_term=zuba%C5%99%20nedostupnost&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pulka-nasich-pacientu-zubare-nema-casto-kvuli-penezum-zni-z-pohotovosti-245899

https://www.denik.cz/zdravi/tady-zubare-nesezenete.html

https://g.denik.cz/1/95/0310-cen-zubari-v-krajich.jpg

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz