Zvažujete společné bydlení s partnerem? Nejprve vyzkoušejte těchto 5 kroků!

Přidat na Seznam.cz

Vy a váš partner spolu prakticky žijete. Přespáváte u něj tak často, že jste vlastně už několik týdnů nevkročili do svého bytu (tedy kromě toho, že si jdete pro poštu a vyměnit špinavé oblečení). Udělat to oficiálně je dalším přirozeným krokem, že?

Možná. Společné bydlení je jedním z nejdůležitějších milníků v každém vztahu. Je skutečnou zkouškou vašeho závazku a znamením potenciálního společného života. Je však také důležité přistupovat k němu správným způsobem. Než se do toho pustíte, zde jsou klíčové rozhovory, které je třeba vést, kroky, které je třeba podniknout, a přechody, které je třeba udělat.

Poznejte cíle svého partnera ve vztahu

Je mnoho lidí, kteří si myslí, že společné bydlení je předstupněm situace „navždy“, a proto se nikdy nezeptají svého partnera, kam chce, aby se vztah vyvíjel. Protože někteří lidé jsou přizpůsobivější a nejsou nastaveni na to, aby příliš přemýšleli o budoucích závazcích, nemusí být na stejné vlně, co společné bydlení znamená. Pokud se chcete vzít, musíte to říct dopředu. A pokud si manželství v blízké budoucnosti (nebo nikdy) nepředstavujete, je také důležité, abyste uvedla, jak na tom jste. Není nic ničivějšího než pocit, že jste byli „podvedeni“ kvůli špatné komunikaci. Vyhněte se těžkým pocitům; promluvte si o tom v dostatečném předstihu před tím, než spolu začnete žít.

Zůstaňte spolu, než spolu začnete žít

Jakmile si myslíte, že byste mohla chtít žít se svým přítelem, pobývejte u sebe co nejčastěji. Travte spolu víkendy. V polovině týdne spolu přespávejte. Cestujte spolu na pět nebo šest dní. Během těchto krátkodobých pobytů vzniká intimita, kterou při tradičních schůzkách prostě nemůžete zopakovat. Uvidíte svého partnera, když se objeví nečekané frustrace a když se ocitnete v nepříjemných situacích. Pokud se váš vztah nadále prohlubuje a vzkvétá, i když se nechováte zrovna nejlépe, může být dalším skvělým krokem společné bydlení.

Promluvte si o svých nejhlubších obavách ze společného bydlení

Mnoho lidí má z představy společného bydlení obavy. Bojí se, že by mohli ztratit nezávislost, že vztah ustrne nebo že se rozejdou a budou muset začít znovu. Tyto obavy jsou zcela normální. Myslíme si však, že je důležité, abyste se před společným bydlením svěřila se svými největšími obavami, přiznala si existující rizika a vypracovala plán, jak budete řešit nejhorší scénáře. Někdy stačí jen probrat, jak byste zvládli rozchod nebo jak byste si zachovali nezávislost, abyste se zbavila obav, a budete mít plán, kdybyste na některý z těchto problémů narazila.

Zvažte nejprve zkušební bydlení

Možná vám to bude připadat jako zbytečně vyhozený měsíční nájem, ale opravdu se vyplatí „vyzkoušet“ si společné bydlení, než se rozhodnete podepsat nájemní smlouvu. Doporučuje se měsíc; je to dost času na to, abyste se zabydleli, skutečně zjistili, jaká je vaše rutina, a polevili v ostražitosti. Zvažujete, jaké by to bylo vstávat každý den s partnerem, jak to vypadá, když se nepohodnete a nemůžete si dát pár dní na to, abyste vychladli každý zvlášť? Jak se váš partner odreaguje, když není v nejlepší pohodě? Co dělá, když není „večerní rande“? Nevíte, co nevidíte a v této situaci uvidíte všechno.

Když potřebujete čas pro sebe, udělejte si ho

To, že spolu žijete, neznamená, že musíte dělat všechno společně. Zvláště když spolu žijete teprve krátce, máte tendenci očekávat, že váš partner bude neustále nablízku. Nechcete přece, aby všechna ta pospolitost vedla ke spoluzávislosti, kdy se vzdáte svých přátelství, koníčků a osobních zájmů. Zavažte se, že budete mít jeden nebo dva večery, kdy se budete moci rozhodnout, co přesně chcete dělat se svým časem, ať už to bude návštěva přátel na večeři, nebo lakování nehtů u nohou při sledování seriálu. I když bydlíte ve stejném domě v oddělených místnostech, nezatížený čas o samotě vám pomůže užít si společný čas mnohem víc.