Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Hlava kočky číhá za listy Rock.N.Roll.Queen / Shutterstock.com

Kočky jsou povětšinou roztomilá stvoření, která nám svýma vykulenýma očima a chundelatými bříšky dělají doma radost. Co si ale počít, když vaši zahradu navštěvují cizí kočky, které tam mít nechcete? Zahrada je pro divoké kočky lákavým místem, kde mohou vykonávat svou potřebu a lovit škůdce, bohužel ale také mohou ničit záhony. Na vypuzení koček z vašeho pozemku můžete vyzkoušet všelijaké strategie, od nepříjemných vůní po různé překážky.

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Jaké prvky na zahradě odpudí kočky?

1. Kočičí repelent

Spreje, případně koncentrované kapaliny, které obsahují pro kočky nepříjemné vůně, odradí nezvané návštěvníky. Repelent můžete aplikovat kolem hranic zahrady, anebo na místa, která chcete chránit, např. kolem záhonů. V tom případě si ale dávejte pozor, aby neobsahoval chemikálie, které by vaši zahrádku poničily. Existují i přírodní varianty s éterickými oleji vůně citronely či levandule. Případně můžete vysadit rostliny, které kočkám nevoní, nebo na nežádoucí místa na zahradě umístěte černý pepř, česnek, kávovou sedlinu či jablečný ocet.

2. Fyzické bariéry

Další poměrně efektivní metodou je instalace fyzických překážek. Může se jednat o síťky či ploty z různých materiálů. Myslete na to, že kočky se protáhnou všemožnými skulinkami, upevněte proto zábrany, jak jen můžete. Využít se dají i malé kamínky či trnité rostliny, které kočce znepříjemní pohyb (ale pozor, nechceme ji zranit).

Kočka je u zeleninového záhonu Oleg Medvedytskov / Shutterstock.com

3. Vodní prvky

Většina koček nefandí vodě, proto můžete zkusit instalovat fontánky, trysky či jiné vodní prvky v blízkosti oblasti, kterou chcete chránit. Pokud kočku na zahradě načapete zrovna při zalévání záhonů hadicí, můžete ji postrašit pramenem vody. Ovšem nemiřte na ni, nechceme jí ublížit, jen jí dát výstražný signál.

4. Kočičí strom nebo domek

Pokud vám kočky na zahradě vyloženě nevadí a obtěžuje vás pouze to, že ničí úrodu, můžete jim vyčlenit koutek přesně pro ně. Když kočky budou mít vlastní kočičí strom nebo domek s boudou mimo hlavní zahradní prostor, stane se pro ně atraktivní jiná část zahrady.

Které rostliny kočkám nevoní?

Řeč již byla o kočičích repelentech, ovšem pokud se vám do nich nechce investovat, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou. Zasazením nových bylin na zahradě ozvláštníte své záhony a zároveň odpudíte kočky. Některé rostliny totiž kočkám opravdu nevoní. O které jde?

  1. Citrusy
  2. Pelyněk
  3. Rýmovník
  4. Levandule
  5. Rozmarýn
Žena prochází polem s levandulemi PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Udržujte zahradu čistou

Jednou z hlavních příčin, proč kočky navštěvují zahrady, je hledání vhodných míst k vykonávání svých potřeb. Proto je důležité pravidelně odstraňovat výkaly zvířat z vaší zahrady. Pokud kočky zjistí, že v jejich oblíbeném teritoriu nejsou žádné známky jiných koček, pravděpodobně se tohoto místa začnou stranit. Ze stejného důvodu zakrývejte dětské pískoviště plachtou či poklopem, pokud jej na zahradě máte. Písek je velmi lákavým cílem koček.

Kromě odstraňování výkalů zvířat je důležité udržovat zahradu celkově čistou. To znamená pravidelně odstraňovat odpadky, listí a další organický materiál, který by mohl přitahovat kočky.

Zdroj: Kupi