Národopisné muzeum Plzeňska nabízí po modernizaci ještě lepší zážitek

29. 4. 2024
Národopisné muzeum Plzeňska se po rozsáhlé revitalizaci znovu otvírá. Pokud se chcete seznámit s místními tradicemi, řemesly a uměním, určitě sem zavítejte.
Národopisné muzeum Plzeňska se po rozsáhlé revitalizaci znovu otvírá. Pokud se chcete seznámit s místními tradicemi, řemesly a uměním, určitě sem zavítejte.

Národopisné muzeum Plzeňska, které je součástí Západočeského muzea v Plzni, prošlo v letech 2021–2023 rozsáhlou revitalizací. Díky projektu financovanému z programu IROP se podařilo zrekonstruovat historické budovy muzea a vytvořit moderní, atraktivní prostory pro prezentaci muzejních sbírek.

Rekonstrukce zahrnovala opravu dvou památkově významných budov, ve kterých muzeum sídlí – Chotěšovského a Gerlachovského domu. Ty jsou propojené zadními trakty do jednoho funkčního celku. Díky rekonstrukci vznikly moderní výstavní prostory, které odpovídají současným standardům.

Dva nové návštěvnické okruhy

Součástí projektu bylo kromě rekonstrukce historicky cenných budov také zpřístupnění Centra experimentální etnologie a především vytvoření nové stálé expozice. Tu tvoří dva návštěvnické okruhy:

První okruh („Z vesnice do města“) se věnuje období let 1830–1900 a představuje život jednotlivce z venkovského prostředí. Zahrnuje dobu od jeho narození až po konec produktivního věku, kterého se dožil už v měšťanském prostředí Plzně.

Návštěvníci se mohou mimo jiné seznámit s tehdejším vzdělávacím systémem. Dozví se také, jak vypadala každodenní realita dospívání, jaké možnosti obživy se nabízely a jak lidé ve městě trávili volný čas.

Druhý okruh („Obživa, oděv, zvyky“) je zaměřený na oblékání a vybrané způsoby obživy, a to jak v samotné Plzni, tak v příměstských oblastech plzeňského venkova.

Nižší náklady na energie, vyšší komfort pro návštěvníky

Projekt s sebou přinesl i další pozitiva. V muzeu teď mají návštěvníci k dispozici bezbariérový přístup a další služby odpovídající evropským standardům. Exponáty ze sbírek muzea jsou kvalitněji prezentované a také lépe zabezpečené.

V rámci rekonstrukce se v objektech muzea nainstalovala energeticky úsporná zařízení a odstranily se zastaralé technologie, což přispělo ke snížení nákladů na energie.

Slavnostní prezentace s účastí CRR

úterý 23. dubna se přímo v prostorách muzea uskutečnila slavnostní prezentace výsledků projektu. Vzhledem k tomu, že na celkových nákladech ve výši 129 milionů korun se bezmála 100 miliony podílel Integrovaný regionální operační program (IROP), nemohli jsme na této akci samozřejmě chybět.

Naším zástupcem byla ředitelka plzeňské pobočky Centra pro regionální rozvoj Magda Sýkorová, která k projektu řekla:

„Revitalizace Západočeského muzea uzavírá trojici úspěšných projektů, na kterých jsme s příjemcem spolupracovali. Spolu s depozitářem v Rokycanech a revitalizací vodního hamru v Dobřívi, získalo muzeum na dotacích z IROP bezmála 122 milionů korun. A my se už těšíme na další hezké projekty a bezproblémovou spolupráci.“

Proměna Národopisného muzea Plzeňska umožňuje návštěvníkům se ještě lépe seznámit s bohatým kulturním dědictvím místního regionu a posouvá kvalitu jejich zážitku na evropskou úroveň.