Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

WhatsApp by mohl brzy ztratit přes půl miliardy uživatelů. Jde o princip

Josef Mika 30.04.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)

WhatsApp by mohl přijít o více než 500 milionů uživatelů. Ukážeme vám pozadí problému, který největší chatovací služba momentálně řeší.

Kdo navštívil v poslední době Indii, ten mi dosvědčí, že tamnímu komunikačnímu prostředí vládne WhatsApp. Řada služeb pro místní i turisty by bez této platformy už ani snad nefungovala. Přesto WhatsApp právě v Indii čelí zásadní výzvě. 

Služba pro zasílání krátkých zpráv oznámila Nejvyššímu soudu v Dillí, že opustí indický trh, pokud bude nucena zrušit šifrování chatů. "Pokud budeme nuceni k prolomení šifrování, WhatsApp odejde," uvedli zástupci platformy. Pro mnoho uživatelů je end-to-end šifrování klíčovým prvkem ochrany dat a soukromí a jeho odstranění by podkopalo důvěru uživatelů ve službu.

Nové výzvy pro WhatsApp v Indii jsou způsobeny nedávno přijatým zákonem. Podle pravidla 4 odst. 2 Technology Rules 2021 musí být "významní" zprostředkovatelé sociálních médií, tj. služby s více než 5 miliony registrovaných uživatelů, schopni identifikovat prvního původce informací, pokud jim to nařídí soud nebo jiný příslušný orgán. To se týká textových zpráv, fotografií, videí a dalších.

Ochrana dat versus zájmy vyšetřování: WhatsApp čelí složitému dilematu

WhatsApp
WhatsApp čelí na indickém trhu nejisté budoucnosti. Odchod by bolel obě strany.
Zdroj: Alfredo Rivera/Pixabay

Kromě ochrany dat se WhatsApp v nejlidnatější zemi světa potýká i s dalšími problémy. Společnost tvrdí, že dodržování indického nařízení by vyžadovalo ukládání velkého množství zpráv po dlouhou dobu – což žádná jiná země nevyžaduje. WhatsApp navíc zdůrazňuje, že požadavek na prolomení šifrování není vyžadován právními předpisy vyšší úrovně a že ani žádná jiná země zatím podobný požadavek nestanovila.

Soudci však odpověděli, že musí existovat způsob, jak dohledat původce zpráv, protože důležitým aspektem je také odpovědnost těchto velkých platforem. Celý případ je v současné době odročen na 14. srpna, kdy bude spojen s více než desítkou dalších žalob napadajících různé části pravidel IT.

Mohlo by vás zajímat

Bezpochyby je právě Indie pro WhatsApp nejdůležitějším trhem. Podle nejnovějších údajů zde tuto službu využívá 535,8 milionu uživatelů, což je zdaleka nejvíce na světě. Na druhém místě je Brazílie se 148 miliony uživatelů, Indonésie se 112 miliony uživatelů je třetí. USA jsou s 98 miliony lidí na WhatsAppu páté. Podle informací severu Statista používá v roce 2024 WhatsApp celosvětově více než 2,78 miliardy uživatelů. 

Zdroj: Android Headlines


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud