Majestátní dub z druhu Quercus pubescens dosahuje výšky 25 metrů, jeho kmen má po obvodu neuvěřitelných 4,5 metrů a větve s neobvyklým téměř až vodorovným směrem růstu jsou dlouhé v průměru 40 metrů. Před více jak deseti lety byl tento toskánský monument prohlášen za národní památku s patřičnou ochranou nejen italské vlády, ale taky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Collodiho inspirace

Pozornost však nepřitahuje jen pro svou majestátnost, ale také díky legendám, jimiž je opředen. Říká se o něm, že inspirovat slavného spisovatele Carla Collodiho, který v blízké vesnici Collodi strávil podstatnou část svého života, k jedné ze scén slavného příběhu o Pinocchiovi. Dřevěnou loutku, neposlušného panáčka, v něm provází řada nedobrých událostí a zlých postav. Dvě z nich, Liška s Kočkou, Pinocchiovi škodí tak, že to mnohdy hraničí s brutalitou ohrožující mravní vývoj dětí (a to jsme v Čechách zvyklí na Erbena či Němcovou, kteří se se zlem taky zrovna nemazlili). V jedné ze scén se lišák s kočkou s klučíkem setkávají pod dubem. Tady je později Pinocchio oběšen bandity, kteří mu chtěli ukrást zlaté mince, od smrti jej ale zachrání Modrá víla. Část příběhu se mohla dle historek zrodit v hlavě pana Collodiho právě u tohoto starého dubu v blízkosti kostela San Martino in Colle, kam spisovatel často chodil odpočívat.

PO TOSKÁNSKU S ČESKÝMI PRŮVODCI

V kopcích nad Pisou, v kamenném stavení žije česká rodina, která vás provede známými i neznámými městy a místy v Toskánsku. Zároveň vám nabídne ubytování a servis v českém jazyce, díky kterému zažijete autentickou dovolenou plnou poznání. Navštivte www.vitalba.cz a dohodněte si svůj termín návštěvy.

Taneční parket čarodějnic

Jiná legenda pak praví, že za zvláštním tvarem stromu stojí čarodějnice. Býval prý častým místem jejich setkání, při obřadech, kdy tančily v koruně stromů. Právě jejich přítomnost na vrcholu dubu neumožňovala plný růst větví, což dalo stromu zvláštní plochý tvar s vodorovnými větvemi. Z tohoto důvodu se strom nazývá také „Dubem čarodějnic.“ Možná, že díky příběhům, která se o něm po staletí vypráví a možná taky díky své tajemné poloze, patří mezi absolutně magická místa Toskánska. Ukrytý uprostřed lesa, stranou od běžného života a tradičních turistických míst, vyzařuje zvláštní klid. Jakoby žil ve vlastním světě, do kterého vás bez problémů vpustí, ale rozhodně v něm nebudete hrát hlavní roli.

Boj o přežití

Slavný strom po vzoru hrdinů, se kterými je spojen, také bojuje se zlými démony. Ochránci přírody před časem zjistili, že je napaden parazity, kteří z něj vysávají život. Vznikla finanční sbírka na záchranu tohoto velikána, jehož kmen obejme pět lidí. Mezi nejznámější a nejštědřejší dárce patří slavný italský režisér a držitel Oscara Roberto Benigni, který sám v roce 2002 příběh o Pinocchiovi natočil a ztvárnil v něm také hlavní roli. Přejme si, ať tento slavný dub potká pohádkově dobrý konec v podobě nekonečného života. A taky spisovatele, který v něm třeba uvidí další příběh, jenž pohladí po duši děti i dospělé.

Zdroj: Youtube

www.vitalba.cz

Související články