3D tiskárna vytvoří dům za 80 hodin. Může vyrábět mosty i vojenská vozidla

3D tiskárna, která dokáže vyrobit dům za 80 hodin. Dříve to byl sen, dnes je to realita. Navíc tato tiskárna teoreticky může vyrábět mosty i vojenská vozidla, jak píše deník Engadged.

3D tiskárna pochází z dílny univerzity v Maine. Jedná se o největší polymerovou 3D tiskárnu na světě. Vědci jí dali jméno  Factory of the Future 1.0 (Továrna budoucnosti 1.0.) Ta momentálně zvládne vyrobit i objekty o délce přibližně 29 metrů a přibližně 9,7 metrů na šířku, na výšku přibližně 5,5 metrů. 3D tiskárna je velice rychlá a tím tak dokáže vytisknout až 500 kg za hodinu.

Více jedinečných funkcí v tiskárně

Tiskárna dokáže například přepínat mezi tiskovými technikami. Dále také umí přepnout mezi velkoplošnou aditivní výrobou, substraktní výrobu a také kontinuálním pokládáním pásky včetně operací s robotickým ramenem. A právě díky těmto technologiím je tiskárna vhodná k výrobě v průmyslovém odvětví, bytovém odvětví a vývoje vojenských vozidel.

Vše, co vyrobí tiskárna, je recyklovatelné. Dokáže vyrábět také ze dřeva. Jednoduchý jednopatrový dům dokáže tiskárna vyrobit cca za 80 hodin. Lidé, kteří se podíleli na výrobě tiskárny, dostaly finanční prostředky z Armádního inženýrského sboru, ministerstva obrany a také ministerstva energetiky. A právě tito investoři chtějí vidět, že se jim investice vrátí. Tedy je dost pravděpodobné, že bude využita tiskárna na výrobu bezpečnostních vozidel nebo ponorek.

Zdroj: Engadged