Po Babišovi zůstala spálená země. Expremiér ukázal video, jak mu hoří na zahradě a Monika přihlíží. Vyjádření hasičů

Monika Babišová a Andrej Babiš
Monika Babišová a Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 29. 4. 2024

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš zažil v rámci pálení čarodějnic v uplynulém čase pořádný adrenalin. Zprvu nevinná zábava se zvrtla v pořádně dramatické chvilky. S pár přáteli zapálil Babiš tradičně na zahradě čarodějnici, která ale spadla mimo plechovou nádobu a začala od ní hořet borovice. Opoziční politik se nyní »pochlubil« videem, ve kterém se hořící strom postaral o pořádně ohnivou show. "My jsme volali hasiče," řekl ve svém podcastu expremiér s tím, že se jednalo o velmi dramatické chvíle. Redakce ŽivotvČesku.cz kontaktovala tiskového mluvčího pražských hasičů Martina Kavku s dotazem, jak často řeší hasiči požáry právě poslední den v dubnu. "Každý rok hasiči vyjíždí zhruba ke třiceti požárům, které souvisí s pálením čarodějnic," uvedl mluvčí pro ŽivotvČesku.cz s tím, že jde o celorepublikovou statistiku.

Pálení čarodějnic, které Česko čeká v úterý večer, patří k tradicím, které s sebou nesou rizika. Příkladem stačí, aby víc zafoukal vítr, a katastrofa je na světě. Stejně tak se zvrtlo uplynulé pálení čarodějnice u opozičního politika Andreje Babiše v Průhonicích, o čemž promluvil ve svém podcastu.

"My jsme volali hasiče. Umíte si představit, že Babiš volá hasiče v Průhonicích?" vyprskl smíchy lídr největší opoziční strany, když začal vyprávět ohnivou historku.

"My jsme pálili čarodějnice. No a my jsme tam měli v takové plechové nádobě tu čarodějnici, teď jsme ji zapálili a ta čarodějnice padla na borovici, která začala okamžitě hořet. Ještě, že měla ochranka hasicí přístroje," popsal Babiš, jak došlo k požáru.

Záhy také na sociální sítě připojil video, v němž lze spatřit, jak »ohnivému peklu« přihlíží pravděpodobně vyděšená Monika Babišová. Když hořící čarodějnice padla na zem, je vidět, že další z přítomných radši drží psíka Babišových v náručí.

Reakce ŽivotvČesku.cz oslovila mluvčího pražských hasičů Martina Kavku, který uvedl, že každý rok vyjíždí v rámci čarodějnic zhruba ke stejnému počtu požárů. "Vychází to na dva až deset požárů na kraj, které souvisí s pálením čarodějnic. Celorepublikově jich je pravidelně hlášeno kolem třiceti," sdělil mluvčí.

Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od úterý 30. dubna 2024 od 00:00 hodin do čtvrtka 2. května 2024 do 00:00 hodin na území Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.