Ukrajina bojuje proti hazardním hrám. Zablokovala více než 2 500 webových stránek

Přidat na Seznam.cz

Ukrajinská generální prokuratura oznámila, že od 27. dubna bylo na Ukrajině zablokováno více než 2 500 webových stránek s hazardními hrami, které fungovaly bez licence, píše server Kyiv Independent.

Negativní dopady hazardních her, zejména na ukrajinské vojáky, se v poslední době staly na Ukrajině předmětem veřejné diskuse, neboť v březnu se na stůl prezidenta dostala petice požadující omezení online hazardních her.

Prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal 20. dubna dekret, kterým schválil omezení online hazardních her a zakázal je pro vojáky, dokud bude platit válečný stav.

Podle prohlášení generální prokuratury vyšetřují strážci zákona od konce dubna více než 450 trestných činů souvisejících s nelegálním organizováním hazardních her. Celkem bylo 21 osobám sděleno podezření a 72 osob bylo obviněno.

V roce 2023 bylo evidováno celkem 169 takových trestných činů, přičemž 74 osobám bylo sděleno podezření, uvedla generální prokuratura. V souvislosti s on-line hazardními hrami je vyšetřováno několik velkých společností, píše server Yahoo.

Ukrajinský parlament 24. dubna podpořil v prvním čtení návrh zákona, který posiluje státní dohled nad hazardním byznysem. Návrh zákona navrhuje zrušit Komisi pro regulaci hazardních her a loterií a předat její kompetence ministerstvu pro digitální transformaci.

Zdroj: Kyiv Independent a Yahoo