Itálie nebude bránit novému evropskému balíčku proti Rusku. Povedlo se jí překonat závislost na ruském plynu

Přidat na Seznam.cz

Itálie překonala svou závislost na ruském plynu a nebude se bránit navrhovanému balíčku sankcí EU týkajících se zkapalněného zemního plynu (LNG), uvedl italský ministr energetiky Gilberto Pichetto Fratin, jak informoval server Politico.

Evropský blok již přijal 13 balíčků v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu v plném rozsahu, jejichž cílem je oslabit ekonomickou výkonnost Moskvy a její schopnost udržet válku.

Začátkem dubna výkonný místopředseda EU Valdis Dombrovskis oznámil, že se pracuje na 14. balíčku. Švédský ministr zahraničí Tobias Billstrom později uvedl, že nový balíček by mohl kromě jiných sankcí zahrnovat zákaz dovozu ruského zkapalněného zemního plynu.

„Itálie je právě nyní ve stavu, kdy se může dokonce zcela obejít bez ruského plynu,“ řekl Fratin 26. dubna v rozhovoru pro Politico.

Fratin v dubnu 2023 oznámil, že se Itálie emancipovala od ruského plynu jako zdroje energie, a to v souvislosti se zvýšením dovozu plynu z východu prostřednictvím Transjadranského plynovodu. Itálie rovněž podepsala dohody s Alžírskem a Libyí, aby diverzifikovala své dodávky.

Z oficiálních údajů vyplývá, že ruské dodávky tvořily v loňském roce méně než 5 % celkového dovozu plynu do Itálie, což je o 43 % méně než v roce 2020, píše server Kyiv Independent.

„Diverzifikovali jsme, máme různé zdroje a máme regazifikační terminály, takže máme dostatečné dodávky, abychom byli uvolnění,“ řekl Fratin a dodal, že Itálie „nemá důvod bránit procesu nových sankcí“ na ruský LNG.

Zdroj: Kyiv Independent a Politico.